Diari Més

La CE adverteix que «la violència no pot ser mai un instrument» i reclama «diàleg» als governs català i espanyol

L'Executiu comunitari confia en el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per «gestionar» el «difícil procés»

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha hagut de fer front aquest dilluns a una roda de premsa amb desenes de preguntes de periodistes catalans i espanyols i internacionals sobre l'1-O. Schinas, que ha esperat a la primera pregunta per fer referència als enfrontaments i a la jornada electoral de diumenge, ha llegit un comunicat com a resposta en el qual la CE adverteix que la «violència no pot ser mai un instrument» en política i fa una crida a «tots els actors implicats perquè passin de la confrontació al diàleg». Amb tot, també ha deixat clar que el referèndum «és il·legal» sota la Constitució espanyola i ha remarcat que «són temps d'unitat i estabilitat, no de fragmentació i divisió». En aquest sentit, Schinas ha assegurat, com recull el text, que la CE «confia» en el «lideratge» del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per «gestionar» la situació «en ple respecte de la Constitució i dels drets fonamentals dels ciutadans». Davant les preguntes d'alguns periodistes, que han demanat que precisés a quina «violència» es referia la CE, el portaveu s'ha remès al comunicat i no ha volgut especificar més enllà.

En el text la CE reitera que «és un afer intern» que ha de ser tractat «dins del marc constitucional» d'Espanya i assegura que en el cas d'una Catalunya independent, en un referèndum pactat amb l'Estat, «aquesta quedaria fora de la UE». Sobre una possible activació de l'article 7 del Tractat de la UE -que pot constatar l'existència d'un risc clar de violació greu dels valors per part d'un estat membre- feta per cinc eurodiputats de Podem a la CE en una missiva, Schinas ha assegurat que la carta serà resposta «al nivell adequat». Segons Podem, l'actuació del govern espanyol «soscava» els valors essencials de la Unió Europea i per tant afirmen que es «compleixen» les condicions necessàries per a invocar l'article 7 del Tractat de la UE.

Preguntat per si el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha mantingut contacte amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, Schinas ha afirmat que els gabinets de Juncker i Rajoy «van estar en contacte durant el cap de setmana»i que la trucada entre tots dos està prevista «més tard» aquesta tarda, tot i que no ha concretat quan.

Quant a una declaració d'independència, Schinas no ha volgut comentar-ho i s'ha remès al comunicat en les diverses ocasions que ha estat preguntat per «quina seria la posició de la CE si el Parlament fa una declaració universal d'independència». Sobre si la CE estaria preparada per contribuir a una mediació, el portaveu ha dit que preferia no entrar en escenaris condicionals. Preguntat per què farà la CE per ajudar al diàleg, Schinas ha dit que «no té un rol a jugar» en aquest punt i ha reafirmat la crida al diàleg entre les dues parts.

«Violència» i els valors de la UE

«Com pot ser que si Juncker va dir al discurs de l'Estat de la Unió que els valors són el més important, entre ells, el de fer sentir la teva veu com a ciutadà, la CE segueixi dient que és un afer intern?», ha demanat un corresponsal. «La constitució espanyola, com totes, inclou els valors als quals se cenyeix la CE», ha dit el portaveu.

A una pregunta d'un periodista de l''Irish Times', que ha demanat a Schinas que especifiqués a qui es referia com a responsable de la «violència» de la qual parla la Comissió en el comunicat, el portaveu no ha volgut precisar-ho i s'ha referit altre cop al comunicat oficial, que més d'un periodista ha descrit com «ambigu». «Què significa per la CE ser guardiana dels tractats tenint en compte que aquests inclouen la Carta de Drets Fonamentals?», ha llançat el mateix periodista en una segona pregunta. «Sí, la CE ho és i és la seva intenció fer-ho», ha respost el portaveu. «Creu que la resposta policial va ser proporcional, com va afirmar el president del govern espanyol?», li ha dit un altre periodista, al qual no ha contestat.

El corresponsal del 'Daily Telegraph' ha demanat al portaveu per què ha trigat tant la CE a pronunciar-se i si la institució està fent tot el possible «per ignorar-ho». «Estic en desacord amb la seva afirmació. Som nosaltres els que decidim quan pronunciar-nos a l'agenda, no sé si és tard o aviat, però hem fet un comunicat ara que creiem que els elements són rellevants», ha contestat Schinas. El periodista també ha fet referència en una altra pregunta als missatges enviats per diferents líders europeus, com el primer ministre belga, Charles Michel, de condemna de la violència i li ha recordat que «molta gent a Catalunya mira cap a la UE com un referent moral". «Estan equivocats?», li ha dit. El portaveu, però ha dit que no li correspon a ell respondre aquesta pregunta i ha insistit en el missatge del comunicat.

Un altre periodista, de 'Le Soir', ha preguntat a la CE «per què ha esperat fins ara per fer una crida al diàleg». Amb tot, Schinas ha repetit que abans d'expressar-se la institució «ha reunit tots els elements». Encara un altre corresponsal ha retret a l'executiu que el president, Jean-Claude Juncker, no hagi comparegut aquest dilluns davant la premsa i ha dit «quan veus gent gran i nens sent atacats en centres de votació, no és això una amenaça als valors europeus?».

Debat sobre la situació a Catalunya

El portaveu no ha descartat que el col·legi de comissaris debati aquest dimarts sobre la situació a Catalunya. Segons ha dit, no hi ha una agenda concreta i per tant «hi ha la possibilitat de discutir-ho».

«Si el Parlament decideix debatre sobre aquesta qüestió, la Comissió hi participarà en el nivell adequat», ha dit també davant una periodista que ha afirmat que alguns grups d'esquerra al Parlament Europeu han demanat debatre sobre la violència policial que va viure Catalunya diumenge en el si del plenari a Estrasburg.

alt

oficialitat, català, Unió Europea, Comissió Europea, llengua, llengua catalana, Margaritis Schinas

tracking