Diari Més

Protecció de Dades avisa que actuar en una mesa l'1-O pot multar-se amb fins a 300.000 euros

Es tractaria de sancions d'entre 40.001 i 300.000 euros per la vulneració de la Llei de Protecció de Dades.

Primer pla d'un cartell a la manifestació estudiantil a Tarragona. Imatge del 28 de setembre de 2017

campus, universitat, vaga, Tarragona, defensa, referèndum, URV, 1-O, estudiants, manifestacióSílvia Jardí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha emès un comunicat en el qual adverteix de la possible infracció en la qualpudenincórrer els ciutadans designats per a les taules electorals del referèndum de l'1-O si exerceixen com a membres de les mateixes. Es tractaria de sancions que pel tractament i ús de les dades del cens en paper poden comportar multes d'entre 40.001 i 300.000 euros per la vulneració de la Llei de Protecció de Dades.

L'Agència, davant les consultes rebudes per part de ciutadans, adverteix de la possible infracció de la normativa en la qual podrien incórrer els integrants de les meses electorals de la votació de l'1-O en el cas que tractessin i cedissin dades del denominat cens electoral català.

Segons informen «La Llei 19/2017, de 6 de setembre, va ser suspesa pel Tribunal Constitucional el 7 de setembre de 2017. Al seu torn, conforme s'indica en la Providència de 26 de setembre de 2017 del citat Tribunal, els membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya, a la qual li corresponia la supervisió de la formació de les taules electorals, van renunciar als seus càrrecs deixant prèviament sense efecte les resolucions i els acords adoptats».

Asseguren que «les taules electorals no han arribat a formar-se vàlidament atès que, o bé la seva formació ha quedat revocada, com expressament van comunicar al TC els membres de la Sindicatura Electoral de Catalunya, o bé s'haurien format de manera irregular sense l'obligatòria supervisió de la citada Sindicatura, en haver renunciat tots els seus membres als seus càrrecs».

«Si en la votació prevista per l'1 d'octubre»-afirmen- «es facilita als membres de les meses electorals una còpia del denominat cens electoral català, els integrants de les mateixes -en tractar-se d'òrgans que no van arribar a tenir existència legal abans de la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional- no podrien tractar aquestes dades com a membres d'un òrgan electoral ni com a persones físiques que estiguessin exercint competències pròpies de la Generalitat, atès que l'Alt Tribunal ha declarat que aquesta última manca de competències per a la convocatòria de consultes referendarias (STC 51/2017, de 10 de maig)».

La utilització per part d'aquestes persones del denominat cens, encara que es lliurés en format paper, s'estaria duent a terme, en conseqüència, a títol particular. D'aquesta manera, «estarien realitzant, en el seu propi nom, diversos tractaments de dades sense comptar amb legitimació per a això, afectant a més de 5,5 milions de persones, segons el cens electoral de 2015. Tals tractaments consistirien en, d'una banda, assenyalar, si escau, qui haurien dipositat la seva papereta, qui no haurien participat en la votació, i, per una altra, en el trasllat a un tercer, al final de la jornada, de la llista individualitzada de les persones que han votat i les que no ho han fet».

Segons el comunicat, l'agència estipula que « els membres de les taules podrien ser sancionats, per cadascuna d'elles, −tipificades en les lletres b) i k) de l'article 44.3 de la LOPD− amb multes de 40.001 a 300.000 euros, segons l'article 45.2 de la LOPD»

tracking