Diari Més

JUDICIAL

El TSJC considera il·legal l'abocador de Mas Calbó i nul el seu pla especial

La Generalitat presenta recurs de cassació contra una sentència que culminaria dècades de reclamacions veïnals i ecologistes

L'aspecte actual del dipòsit controlat de gestió de residus.

El TSJC considera il·legal l'abocador de Mas Calbó i nul el seu pla especialOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb data d’aquest 5 d’abril, declara la nul·litat del pla especial urbanístic que va permetre la creació de l’abocador de la partida de Mas Calbó, gestionat per l’empresa Corsa des de la seva obertura als anys 90 i que acumula prop de tres dècades de litigis arran de l’oposició d’associacions veïnals de la zona i entitats ecologistes a l’activitat del dipòsit controlat de gestió de residus. La resolució culminaria ara tot un reguitzell de recursos d’una part i l’altra, el més recent dels quals interposat l’any 2013, i comporta, tal com apunten fonts del Departament de Territori, «que l’abocador quedaria fora de la legalitat».

Les mateixes fonts precisen que aquesta sentència no és ferma i que, per tant, no procedeix la seva execució «en aquest moment», i puntualitzen que «la Generalitat de Catalunya ha interposat recurs de cassació contra ella». El procediment podria allargar-se, així les coses, encara «alguns mesos més».

En detall, la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC fonamenta la resolució, a què ha tingut accés aquest mitjà, en dos pilars. Un, «l’incompliment del Pla territorial parcial del Camp de Tarragona, el qual no admet actuacions d’urbanització o de transformació que no estiguin funcionalment associades a les infraestructures que han de situar-se en un corredor». I l’altre, el fet d’«haver-se aprovat –el pla especial urbanístic que va permetre ubicar-hi l’abocador i que ara deixa de ser legal– amb la finalitat d’eludir el compliment de la sentència ferma del TSJC de 8 de març de 2010 que va declarar la nul·litat de la Modificació puntual del pla general de Reus a l’àmbit de Mas Calbó, la qual qualificava aquests terrenys com a sistema urbanístic general d’infraestructures de serveis tècnics».

La resolució és fruit d’un recurs promogut a instàncies, tal com detalla el propi document, d’Inversora Segre SA, Associació de Veïns Reus Sud Misericòrdia, la Supracomunitat de propietaris Les Palmeres d’Aigüesverds, GEPEC i una quinzena de particulars que van fer front comú contra la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Reus i Corsa amb l’objectiu d’impugnar la resolució de Territori que, el 17 de setembre del 2012, aprovava un nou pla promogut per Corsa per legitimar l’abocador després que un d’anterior fos també anul·lat. De fet, des dels 90 i fins ara, un rosari de sentències i recursos han anat deixant fora diversos plans i modificacions d’aquests, llicències i autoritzacions, entre les quals la que plantejava l’ampliació de la capacitat del dipòsit controlat de residus.

Continuar l’activitat

Des de Territori no concreten, amb tot si, en el cas que el moviment que ha materialitzat la Generalitat contra aquesta darrera sentència desemboqués en una resolució de sentit similar a l’actual, l’abocador en mans de Corsa hauria de ser o no desmantellat, ni si hauria de cessar o no l’activitat que s’hi continua duent a terme.

Tot i que les associacions i comunitats de veïns i entitats ecologistes que promovien el recurs havien incorporat a l’argumentació altres qüestions, com l’afectació de servituds aeronàutiques, la proximitat d’habitatges ocupats, la contaminació odorífera, la inundabilitat dels terrenys on s’aixeca l’abocador o l’afectació de patrimoni cultural, la sentència fa referència a una pericial que determina que l’estudi ambiental que va precedir la construcció del dipòsit va mirar de minimitzar-ne els inconvenients, i no els té en compte.

Nitrats i aigües subterrànies

L’abocador ha estat sotmès en els últims 5 anys a 20 visites d’inspecció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i ha superat 115 visites de control realitzades per l’empresa externa que s’encarrega de supervisar-ne l’activitat. Algunes anàlisis practicades a la massa d’aigües subterrànies que transcorre sota aquest punt revelen que «està en mal estat per concentracions elevades de nitrats» tot i que «la resta de paràmetres no en determinen un mal estat». Les dades les aportava el conseller de Territori, Josep Rull, al març i a partir d’una pregunta de Catalunya Sí que es Pot al PArlament que qüestionava «els controls de contaminació» i «l’estat dels aqüífers sota els abocadors» de Reus i Tivissa.

tracking