Diari Més

El Govern anuncia querelles contra el fiscal general de l'Estat i el superior de Catalunya per prevaricació

El conseller Mundó enumera nombroses «il·legalitats» en l'actuació del govern espanyol, la fiscalia i la Guàrdia Civil

El fiscal general de l'estat, José Manuel Maza.

El Govern anuncia querelles contra el fiscal general de l'Estat i el superior de Catalunya per prevaricacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Justícia, Carles Mundó ha anunciat aquest divendres a la tarda que el Govern presentarà dues querelles contra el fiscal general de l'estat, José Manuel Maza, i el superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, per prevaricació, usurpació de funcions i contra l'exercici de drets civils. El Govern ha denunciat nombroses «il·legalitats» en l'actuació del govern espanyol, la fiscalia, la Guàrdia Civil i fins i tot els òrgans judicials.

En una llarga compareixença al centre internacional de premsa muntat per Mediapro, Mundó ha dit que cap sentència o jutge pot donar resposta a un problema polític, i ha dit que les seves respostes «no seran útils». «El govern espanyol se segueix amagant darrere les togues dels tribunals i els passa la patata calenta», ha lamentat, afegint que l'executiu de Rajoy «ha suspès la divisió de poders i ha estat el primer d'incomplir les pròpies lleis i saltar-se les garanties».

El conseller ha enumerat una desena de «violacions de la legalitat» en la lluita del govern espanyol contra el referèndum. La primera és perseguir penalment un fet que no és delicte des del 2005, amb detencions innecessàries, «tracte denigrant» i «obligant-los a declarar emmanillats, com si fossin delinqüents perillosos». També ha criticat el desplegament «sense precedents, desmesurat, desproporcionat i costosíssim» de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, que «ni en els moments més durs del terrorisme» etarra s'havia vist i que considera «una veritable irresponsabilitat» davant l'amenaça gihadista. Tampoc considera legal que un coronel de la Guàrdia Civil dirigeixi els Mossos, ja que el comandament suprem del cos és el president de la Generalitat i perquè no ho pot decidir un fiscal.

En el mateix sentit no veu legal la intervenció de les finances de la Generalitat sense activar el mecanisme parlamentari de l'article 155 de la Constitució, que obliga el govern espanyol a passar pel Senat.

El cinquè fet denunciat és l'abús del terme sedició, perquè, segons ell, tothom va veure que el 20 de setembre no hi va haver cap acte violent. A més, recorda que l'Audiència Nacional espanyola no és competent per assumir la instrucció d'aquests fets.

Sobre el 20 de setembre i dies anteriors, ha denunciat el que considera escorcolls sense ordre judicial, sense la presència d'advocat, i l'obertura de la correspondència. També ha denunciat l'ocultació dels motius de les detencions, la ubicació dels detinguts o l'allargament del secret de sumari.

En el mateix sac situa diverses decisions de la fiscalia, com la citació de més de 700 alcaldes, o les ordres i instruccions als cossos policials, tot i que la causa ja estigui judicialitzada. Tampoc veu legítims els tancaments de pàgines web, les advertències a mitjans de comunicació o el decomís de propaganda i documentació, així com tampoc la prohibició d'actes públics, que vulneren els drets d'expressió, manifestació i d'expressió.

Tot això, segons Mundó, suposa una «causa general contra l'independentisme» per part del govern espanyol, que «no ha estalviat milions d'euros i fer volar pels aires la separació de poders per perseguir una causa democràtica; el que no pot guanyar a les urnes o al carrer, ho vol guanyar als despatxos o a les clavegueres de l'estat». «Es persegueix una ideologia, per tots els mitjans i amb una falta d'escrúpols inacceptable», ha denunciat. «Abans que independentistes som demòcrates, i no permetrem que es vulnerin drets fonamentals i l'abús de dret i de les institucions», ha conclòs. «És trist que el govern espanyol només tingui com a proposta la multa, l'amenaça, la coacció, les multes, les querelles», ha lamentat.

Per tot això, ha anunciat una bateria de respostes jurídiques, com diverses demandes davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, per les multes del Tribunal Constitucional de més de 2 milions d'euros als membres de la Sindicatura Electoral, que, a més, demanen un jutge imparcial i un procés judicial amb garanties, o una altra demanda al TEDH per la detenció del secretari general de la Vicepresidència i el secretari d'Hisenda, Josep Maria Jové i Josep Lluís Salvadó, respectivament.

Respecte la fiscalia, se li ha fet un requeriment perquè «deixi d'actuar al marge de la llei» perquè les seves ordres i instruccions són «il·legals». També s'han recusat els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que van admetre a tràmit la querella contra el Govern, a qui ha recriminat que l'admetessin en quatre hores mentre fa més de dos mesos que el Govern espera que s'admeti a tràmit una querella contra la Guàrdia Civil del passat mes de juliol.

També s'ha recorregut l'ordre de la magistrada de prohibir obrir els col·legis electorals, que ha considerat una «desproporció» que pot vulnerar drets fonamentals i que podria generar riscos. «La magistrada té l'oportunitat de revocar l'ordre i respectar els drets fonamentals dels ciutadans», ha dit Mundó, i si no ho fa, «haurà de respondre de possibles perjudicis», ha advertit. Al TSJC també li ha reclamat que demani les actuacions del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, a qui també s'ha recusat i contra qui s'ha presentat un recurs contra l'allargament «no justificat» del manteniment de sumari.

Finalment, s'ha presentat al Suprem una querella contra Maza i al TSJC una contra Romero de Tejada per prevaricació, usurpació de funcions i contra l'exercici dels drets civils.

A banda d'això, ha negat que l'Agència Espanyola de Protecció de Dades pugui multar els membres de les meses electorals, com ha advertit aquest divendres, sinó que només es pot multar als funcionaris o als propietaris de les bases de dades.

tracking