Diari Més

Ferran Bel no declara davant la Fiscalia del Tribunal Suprem

L'alcalde de Tortosa entrega una còpia del decret d'alcaldia de suport al referèndum i denuncia les «accions preventives» del ministeri públic contra els alcaldes

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, en el moment que arribava a la Fiscalia General de l'Estat.

Ferran Bel no declara davant la Fiscalia del Tribunal SupremRoger Pi de Cabanyes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s'ha negat a declarar davant de la Fiscalia del Tribunal Suprem. Bel ha recorregut a peu la distància entre la seu del Govern a Madrid i la seu de la Fiscalia General de l'Estat acompanyat de membres del PDeCAT, ERC, En Comú Podem, En Marea, Compromís, PNB i EH-Bildu. Ha arribat a les cinc de la tarda a les dependències de la fiscalia i només ha estat a dins cinc minuts. A la sortida, ha reconegut que s'ha acollit al dret de no declarar i ha explicat que ha entregat una còpia del decret d'alcaldia de suport al referèndum per tal que el fiscal pugui comprovar que no coincideix amb el contingut expressat a la seva querella. «Jo em limito a donar suport referèndum i en cap cas parlo de la cessió d'espais», ha aclarit. Bel ha denunciat les «accions preventives» de la fiscalia contra els alcaldes, ha criticat que va conèixer la seva citació per la premsa i ha assegurat que no canviarà de parer i que manté el suport a l'1-O.

L'alcalde de Tortosa i diputat del PDeCAT al Congrés ha preferit fer declaracions a la sortida de la fiscalia. Bel només ha estat a dins de l'edifici judicial cinc minuts i, en sortir, ha explicat que no ha declarat davant del fiscal del Tribunal Suprem i que s'ha limitat a entregar-li una còpia del decret d'alcaldia que va signar. Ho ha fet perquè, segons explica, no coincideix el que el fiscal general de l'Estat ha recollit en el seu escrit d'acusació amb el que va signar l'alcalde. «En cap moment signo que cediré espais, simplement em limito a donar suport al referèndum», ha manifestat Bel, que critica «les citacions preventives de la fiscalia».

Bel també ha criticat que sigui precisament Maza –un fiscal general reprovat pel Congrés- qui hagi citat a declarar el 75% dels alcaldes catalans per donar suport al referèndum. «En un país normal això no passaria, un fiscal general reprovat es permet citar la gran majoria del meu país per fer-nos reflexionar, això no és propi d'una democràcia del segle XXI», ha valorat. L'alcalde i diputat remarca que ni ell ni la resta d'alcaldes han comès cap delicte amb els decrets signats i ha assegurat que, tot i les citacions de la fiscalia, no canviaran de criteri.

Suport d'altres formacions

La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, ha expressat el suport de la seva formació als alcaldes investigats per la Fiscalia en defensa de «la democràcia i dels drets fonamentals». També s’han expressat en aquesta direcció el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que ha criticat les actuacions «preventives» de la Fiscalia, que actua –ha dit- com a «minority report».

El diputat d'En Comú Podem Joan Mena ha afirmat que això «ja no va d’independència sinó de democràcia» i la diputada d'En Marea Alexandra Fernández ha advertit que després que es «vulnerin» els drets dels catalans poden venir els de la resta de ciutadans de l'Estat. També la diputada de Compromís Marta Sorlí ha afirmat que el poble de Catalunya «està donant una lliçó de civisme».

Bel, l'únic alcalde en declarar davant el Suprem

Fa just una setmana, la Fiscalia del Tribunal Suprem va enviar al diputat del PDeCat al Congrés i alcalde de Tortosa, Ferran Bel, una citació perquè comparegués voluntàriament per declarar en relació al suport del seu consistori al referèndum de l'1-O. La citació era, inicialment, per a les 12h del migdia però la fiscalia s'ha avingut al canvi proposat per la defensa de Bel i, finalment, s'ha celebrat a les cinc de la tarda.

Més de 200 persones han donat suport a Bel a primera hora del matí quan marxava del seu municipi, Tortosa, per anar a declarar a la fiscalia. Com ha fet en d'altres ocasions, Bel ha lamentat que la citació no se li hagi fet arribar oficialment i hagi estat informat per la premsa.

Bel és un dels 712 alcaldes catalans que el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va posar al punt de mira quan va ordenar als caps de les Fiscalies de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida que citessin com a investigats tots els batlles de les poblacions que han anunciat el seu suport al referèndum.

És l'únic alcalde proreferèndum que també és diputat al Congrés, i contràriament al que ha passat amb els altre quatre alcaldes aforats al Parlament de Catalunya, la seva citació introdueix aquesta possibilitat de no acudir voluntàriament a la cita. Tanmateix, ha decidit assistir-hi i ho ha fet sense el tràmit del suplicatori al Congrés.

tracking