Diari Més

L'Estat justifica els reforços policials per les «manifestacions tumultuàries» i per evitar el «setge» als tribunals

Méndez de Vigo menysté el «pla de contingència» del Govern i diu que el cens publicat per Puigdemont és «una ocurrència»

El Estado justifica los refuerzos policiales por las «manifestaciones tumultuarias» y para evitar el «asedio» en los tribunales

El Estado justifica los refuerzos policiales por las «manifestaciones tumultuarias» y para evitar el «asedio» en los tribunalesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest divendres que els «reforços policials» anunciats pel ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, responen a l'existència de «manifestacions tumultuàries» i al «setge» que –segons ha dit- s’està produint a Catalunya en contra dels jutges, els tribunals, la mateixa policia i els funcionaris que volen complir la llei. «Per evitar aquest tipus de setges», ha dit, el govern ha decidit enviar a Catalunya «unitats de reforç per sonar suport als Mossos d’Esquadra», com a mostra de «fermesa i tranquil·litat» i per garantir que «l’ordre es mantindrà a Catalunya». Ha insistit que «no hi haurà referèndum il·legal» i que el seu govern utilitzarà «tots els instruments» de que disposa per evitar que el «vulneri l’Estat de dret». Méndz de Vigo també ha menystingut el «pla de contingència» del Govern i ha assegurat que el cens publicat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont és «una ocurrència» que provocaria «algun somriure» a la Comissió de Venència. «El govern té previstos tots els escenaris i actuarà en defensa dels drets de tots els catalans», ha assegurat abans d’advertir que si al Govern li importa la «tranquil·litat» dels catalans ha de renunciar a «l’escalada de desobediència».

Malgrat que la introducció del «tumultuoses» en referència a les manifestacions concorda amb el que la Llei estableix per a encausar un possible delicte de «sedició», el ministre no ha volgut confirmar les informacions que apunten que la Fiscalia ja treballa per presentar una querella en aquesta direcció a l’Audiència Nacional. Segons el ministre, el govern espanyol «respecta» la «independència» del Ministeri Fiscal, i serà aquest qui determinarà si cal impulsar o no aquesta causa.

Pel que fa a l’enviament de «reforços policials» a Catalunya per part del ministre Zoido, Méndez de Vigo ha assegurat que faran una tasca de «suport» a les unitats dels Mossos d’Esquadra que tenen encomanades funcions de policia judicial. Segons el portaveu del govern espanyol, el moviment d’efectius té també com a objectiu «assegurar la millor coordinació entre l’administració autonòmica i central en l’àmbit de les forces de seguretat».

Tot plegat, segons Méndez de Vigo, respon a la «preocupació» del seu executiu «per l’extensió d’actuacions de setge, intimidació i amenaces» als que s’oposen al referèndum. «Els responsables inciten la desobediència i s’afanyen per incrementar la deriva il·legal», ha dit, i «es tracta d’una campanya que afecta moltes persones que tenen cm a únic objectiu complir la llei».

Segons Méndez de Vigo, aquest «setge» afecta alcaldes i regidors de més de 200 corporacions «que s’han negat a un referèndum il·legal», mentre que «el procés està a mans dels més radicals, de la CUP».

L’exemple més «clar», ha dit, és la manifestació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. «S’assetja, intimida, s’assenyala la família i els negocis dels dirigents polítics, com a la família de Rivera», ha dit.

Dificultats en la negociació dels pressupsotos amb el PNB

Méndez de Vigo ha negat que hi hagi «esculls» en la negociació dels pressupostos de l’Estat per al 2018 amb el PNB fruit de la situació a Catalunya. El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar aquest dijous que el seu executiu no presentaria encara els pressupostos aquest divendres –tal com estava previst- per la necessitat de tancar serrells de la negociació. «Són negociacions que no són senzilles», ha afirmat Méndez de Vigo, i l’únic que hi ha és que «el ministre d’Hisenda necessita un temps per arribar a un acord».

tracking