Diari Més

Atemptats de Barcelona i Cambrils

L'atac a la Rambla i la segona explosió a Alcanar van ser a la mateixa hora 16:51

El CNI i els Mossos investiguen si va ser només una coincidència o si bé planejaven atacs sincronitzats contra tres objectius diferents

Imatge del fum que ha provocat la segona explosió d'Alcanar.

Una segona explosió a Alcanar provoca diversos feritsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

16:51. A aquesta hora es produïa, el passat 17 d’agost, la segona explosió a la casa d’Alcanar on els terroristes que van atemptar contra Barcelona i Cambrils preparaven els explosius. Exactament a la mateixa hora, les 16:51, Younes Abouyaquob, prem l’accelerador de la furgoneta Fiat Talento i comença el seu recorregut macabre a la Rambla de Barcelona.

El Centre Nacional d’Intel·ligència investiga ara si no va ser només una coincidència i els terroristes havien planejat atacs sincronitzats, tenint en compte que, a la casa, hi havia detonadors i cables, i hi cap la possibilitat que alguna de les bombes ja estigués programada. Així ho recull la revista Interviú, que ha tingut accés al primer informe del CNI sobre els atemptats a Catalunya. Interviú assegura, d’altra banda, que Younes Abouyaquob volia recórrer 800 metres més de rambla del que va fer, fins a arribar al pas de vianants de l’avinguda de les Drassanes, pràcticament als peus del monument a Cristòfor Colom. Els cossos de les víctimes, però, van fer que la furgoneta només pogués avançar fins al número 73 de la Rambla, és a dir, uns 600 metres. Aleshores va haver de baixar i fugir.

Canvi de plans abans de l’explosió d'Alcanar: volien llogar un camió, però no van poder

Segons el mateix informe que recull la revista Interviú, els terroristes volien llogar un camió de gran tonatge, carregar-lo amb bombones de butà i explosiu i immolar-se en un lloc simbòlic, que podria haver estat la Sagrada Família. Un altre dels detalls que revela l’informe del CNI que recull Interviú és que els terroristes van canviar de plans abans que es produís l’explosió accidental de la casa d’Alcanar (a les 23.18h del 16 d’agost). L’informe assegura que volien llogar un gran camió, però no tenien antiguitat suficient en els seus permisos de conduir per fer-ho. Totes les empreses de rènting requereixen una antiguitat de, com a mínim, dos anys per llogar un vehicle d’aquestes característiques.

Tres furgonetes, tres objectius diferents

El seu pla frustrat de llogar un camió els va portar a fer-se amb dues furgonetes el 16 d’agost, que es van llogar a les onze del matí i a les quatre de la tarda. L’endemà, després de l’explosió de la casa d’Alcanar, van llogar la tercera furgoneta, una Renault Kangoo. La intenció, segons recull Interviú, podria ser la d’atemptar contra tres objectius diferents. Segons la confesió de Mohamed Houli, el terrorista que va resultar ferit durant l’explosió de la casa, feia un any que preparaven l'atemptat i «ho podíem haver perpetrat fa un mes i mig», a principis del mes de juliol.

Butà al Peugeot, una pistola Táser a la casa d’Alcanar i tres orelles humanes

La policia va trobar 120 bombones de butà a l’interior de la casa d’Alcanar i, segons l’informe del CNI que recull Interviú, hi havia cinc més al Peugeot 306 que havia aparcat allí mateix. A la casa van trobar també una pistola tipus Táser, contenidors d’àcid, set polsadors –alguns amb cable– i vint envasos d’acetona amb quatre-cents litres comprats a botigues de pintura de Tortosa, a banda de claus aconseguits en una empresa de ferro. Els diners per adquirir tot aquest «arsenal» l’haurien aconseguit venent joies a Vinaròs. Entre les runes de la casa, la policia hauria trobat també tres orelles humanes. Una correspon a l’imam de Ripoll, una altra al terrorista Youssef Aallaa i una tercera que, segons la revista, resta per atribuir a qui pertany.

Seguint el model de la revista 'Rumiyah'

Tot apunta que Younes, el conductor de la massacre a Barcelona, volia seguir el model deixat pel terrorista Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, el terrorista de Niza que va aconseguir matar 86 persones. L’exemple d’aquest terrorista queda recollit al número 3 de la revista Rumiyah de propaganda de l’Estat Islàmic i que destaca l’avantatge d’atemptar amb vehicles, extremadament fàcils d’adquirir.

tracking