Diari Més

ATEMPTATS A BARCELONA I CAMBRILS

Un home i un nen de Rubí, entre els 13 morts a l'atemptat de Barcelona

Set famílies de víctimes de les Rambles ja han proporcionat mostres de saliva per confirmar la identitat dels cossos

Els vehicles dels serveis funeraris arribant a les Rambles de Barcelona, ahir.

Els vehicles dels serveis funeraris arribant a les Rambles de Barcelona, ahir.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home i un nen de Rubí (Vallés Occidental) són dues de les 13 víctimes mortals de l'atemptat de Barcelona. Tot i que encara no hi ha confirmació oficial, el consistori d'aquest municipi s'ha posat a disposició dels seus familiars i l'alcaldessa del municipi, Anna María Martínez, els ha recordat aquest migdia, quan s'han fet cinc minuts de silenci per condemnar els atemptats davant de l'ajuntament. El menor estiuejava amb els seus pares a Llimiana (Pallars Jussà) i la seva pèrdua s'ha viscut amb «consternació». El seu alcalde, Josep Terré, ha explicat que tant els avis paterns com els pares del nen tenien casa al poble, on els veïns han sortit aquest divendres al migdia a fer cinc minuts de silenci «completament compungits». Aquest dijous a la nit ja van encendre espelmes davant de l'església i la bandera del poble oneja a mig pal amb un crespó negre. Segons Terré, les víctimes confirmades són el nen de tres anys i un oncle de la seva mare, mentre que també hi hauria una tieta ferida.

Des de l'Ajuntament de Llimiana ja han fet arribar a la família tot el seu suport i l'alcalde ha insistit que els ajudaran «en tot allò que necessitin».

S'allarga a una setmana el dol a Rubí

A Rubí, després de la concentració d'aquest migdia, l'alcaldessa i el seu equip s'han reunit amb la resta de grups municipals per abordar la situació. A l'espera de la confirmació oficial sobre les víctimes rubinenques, la Junta de Portaveus ha acordat «allargar el dol institucional una setmana i posar-se a disposició de la família per a tot el que calgui».

Concretament, han estat uns 500 els ciutadans de Rubí que s'han concentrat aquest migdia davant l'ajuntament per condemnar els atemptats comesos a Barcelona i Cambrils i expressar la seva solidaritat amb les víctimes, dues de les quals serien de la ciutat, segons han confirmat al consistori fonts properes a la família.

Durant la concentració, encapçalada per l'alcaldessa, Ana María Martínez, i representants dels diversos grups municipals, s'han fet cinc minuts de silenci i s'ha llegit un manifest consensuat per l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. L'acte s'ha tancat amb un emotiu i llarg aplaudiment en homenatge a les víctimes.

La màxima responsable municipal ha explicat que el consistori ha viscut els atemptats amb «dolor, impotència, tristor i molta ràbia». Martínez ha reiterat el «rebuig enèrgic a qualsevol tipus de violència, una violència sense sentit». A més, ha tingut paraules d'«agraïment profund als cossos de seguretat per la seva tasca impecable», així com a la ciutadania per «les mostres de solidaritat i suport» que ha protagonitzat a les darreres hores.

El dol també s'ha fet sentir des de primera hora a l'Ajuntament de Rubí, on totes les banderes onegen a mig pal.

Set famílies de víctimes de les Rambles ja han proporcionat mostres de saliva per confirmar la identitat dels cossos

Un total de set famílies de víctimes mortals de l'atemptat a les Rambles de Barcelona han passat ja per la Ciutat de la Justícia per tal de proporcionar mostres de saliva amb l'objectiu de facilitar el reconeixement forense dels cossos. L'activitat es centralitza a l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, on la passada matinada s'ha fet l'autòpsia a les tretze víctimes de l'atropellament massiu de dijous. Paral·lelament, un equip de psicòlegs atén els familiars que passen per dependències judicials al llarg de la jornada d'aquest divendres. També està previst fer un estudi dental dels cadàvers per poder confirmar les identitats de les víctimes al més aviat possible.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha explicat que des de l'Institut de Medicina Legal s'està treballant des de la passada matinada «per fer compatible la situació de xoc emocional de les famílies de les víctimes amb l'exigència de rigor científic» necessària per identificar de manera oficial tots els cadàvers.

Mundó detalla que en funció del nivell d'informació que puguin aportar les famílies el procés d'identificació serà més o menys ràpid. El conseller ha recordat que hi ha tres vies per poder identificar els cossos de manera oficial: les mostres d'ADN, el perfil dental i les empremtes dactilars.

Pel que fa al gruix de víctimes de nacionalitat estrangera, Mundó no n'ha concretat les dades però sí ha explicat que encara «no han arribat totes les famílies» a la Ciutat de la Justícia «perquè algunes son estrangeres».

tracking