Diari Més

Societat

Els nens catalans aspiren a ser enginyers i, al conjunt de l'Estat, futbolistes

Nens i nenes de 4 a 16 anys responen la nova edició de l’enquesta Adecco ¿Què vols ser de gran?

Els nens i nenes catalans han triat quines  són les seves aspiracions professionals.

Els nens catalans aspiren a ser enginyers i, a la resta de l'Estat, futbolistesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa tretze anys, l’empresa de gestió de recursos humans Adecco elabora una enquesta a nivell estatal en la que es pregunta a milers de nens i nenes de 4 a 16 anys questions relatives al seu futur professional. Futbolistes i professors, ells i professores i metgesses, elles, han estat sistemàticament el conjunt de professions que han ocupat els primers llocs els ultims anys. Però aquest any en el cas de Catalunya, s’ha produït un canvi significatiu.

Mentre que al conjunt de l’Estat, el 18,2% dels nens volen ser futbolistes de gran, i després com a feina preferida hi ha la de policia, amb un 15,3% (que al llarg dels últims anys també ha estat sempre entre les més triades); en el cas dels nens catalans la seva aspiració majoritària és la de ser enginyers, en un percentatge del 10,4%. A més, la segona feina escollita també és tècnica, la d’informàtic, amb un 9,9%. La tercera és la de policia (9,2%) i en quarta posició un futur professional que ha entrat amb molta força entre les aspiracions dels nens, la de youtuber, amb un 8,8%. Al conjunt de l’Estat, els nens volen ser youtbers com a quarta opció (5,1%), per darrera de la feina de professor, amb un 6,4%.

Pel que fa a les nenes, el 20,3% de les del conjunt estatal aspiren a ser professores, i un 11,3%, metgesses, seguida de l’elecció de veterinària, amb un 8,6%. A Catalunya les nenes segueixen aquest mateix patró. Ser youtuber no entra entre les principals aspiracions de les nenes catalanes.

Què vols ser de gran? (Enquesta a Catalunya)

Nens

Nenes

Enginyer

10,4%

Professora

15,8%

Informàtic

9,9%

Metgessa

12,3%

Policia

9,2%

Veterinària

10,5%

Youtuber

8,8%

Perruquera

8,2%

Professor

7,9%

Psicòloga

7,1%

Futbolista

6,3%

Actriu

5,6%

Actor

4,2%

Infermera

4,9%

Músic

3,4%

Dissenyadora

3,3%

Veterinari

2,9%

Periodista

2,8%

Metge

2,2%

Advocada

2,3%


.tg {border-collapse:collapse;border-spacing:0;border-color:#aabcfe;}

.tg td{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;border-color:#aabcfe;color:#669;background-color:#e8edff;}

.tg th{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;font-weight:normal;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;border-color:#aabcfe;color:#039;background-color:#b9c9fe;}

.tg .tg-amwm{font-weight:bold;text-align:center;vertical-align:top}

.tg .tg-6k2t{background-color:#D2E4FC;vertical-align:top}

.tg .tg-yw4l{vertical-align:top}

@media screen and (max-width: 767px) {.tg {width: auto !important;}.tg col {width: auto !important;}.tg-wrap {overflow-x: auto;-webkit-overflow-scrolling: touch;}}

Una de les preguntes que es realitza als nens és què és precissament el que segur que no voldran ser professionalment quan siguin adults. I no hi ha lloc al dubte, nens i nenes no volen ser polítics de cap manera. Un 33,8% elles i un 31,5%, ells, són els percentatges de rebuig al servei públic de la política. El segon lloc, com a professió menys desitjada per nens i nenes, la d’escombraire.

Una qüestió que els responsables d’Adecco han afegit aquest any a l’enquesta és la relativa a les tasques domèstiques. El 56,6% de les respostes eren per assenyalar que les responsabilitats de la casa són, majoritàriament, de la mare. Hi ha un 36,9% dels enquestats que afirmen que a la seva casa treballen per igual el pare i la mare.

També es pregunta per qui seria el seu cap ideal a una hipotètica feina. Els nens catalans voldrien que els manés, majoritàriament, el jugador Leo Messi (11,1%) seguit del concepte de , jo mateix, amb un 10,3% i, en tercer lloc, Neymar.

Messi també és el ‘jefe’ preferit pel conjut dels nens espanyols, tot i que en aquest cas, el sgon lloc és per a Cristinano Ronaldo.

En el cas de les nenes també hi ha diferències curioses entre les respostes recollides al conjunt de l’enquesta i les que van donar les nenes catalanes. A Espanya, Shakira seria la cap ideal, amb un 6,8%, seguit del concepte de ‘jo mateixa’ i en tercer lloc, Cristiano Ronaldo. Però a Catalunya, l’actor Mario Casas seria el cap preferit de les nenes, amb un 5,9%. ‘Jo mateixa’ també seria el segon en aquest rànquing i el tercer lloc correspon, amb un 5,1% a la youtuber catalana Dulceida.

Qui tagradaria que fos el teu cap? (Enquesta a Catalunya)

.tg {border-collapse:collapse;border-spacing:0;} .tg td{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;} .tg th{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;font-weight:normal;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;} .tg .tg-amwm{font-weight:bold;text-align:center;vertical-align:top} .tg .tg-yw4l{vertical-align:top} @media screen and (max-width: 767px) {.tg {width: auto !important;}.tg col {width: auto !important;}.tg-wrap {overflow-x: auto;-webkit-overflow-scrolling: touch;}}

Entre altres questions plantejades als nens hi havia quina els semblava que havia de ser la tasca dels polítics per a acontentar els ciutadans. Els tres primers llocs de les respostes són molt explícits. En primer lloc, amb un 25,5% de respostes, lluitar contrala corrupció. En segon lloc, baixar els impostos (13,7%) i en tercer, ras i curt, fer les coses bé (7,9%).

tracking