Diari Més

Societat

Particulars i webs que fomentin l'anorèxia i la bulímia seran perseguits legalment

La Generalitat està estudiant les vies jurídiques per a poder-ho fer i s'inclourien els 'hostings' com a corresponsables

Les pàgines web i els continguts a les xarxes seran perseguides legalment a Catalunya

Particulars i webs que fomentin l'anorèxia i la bulímia seran perseguits legalment

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora de l'Agència Catalana de Consum (ACC), Montserrat Ribera, ha anunciat aquest dijous que el Govern està estudiant les vies legals per poder perseguir els webs, blocs, i xarxes socials que fan apologia de l'anorèxia i la bulímia. D'aquesta manera, la Generalitat atén la petició de la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA), recollida en les conclusions dels treballs 'Anorèxia i Internet', que durant dos anys han analitzat l'impacte de continguts «no saludables» a la xarxa sobre pacients d'anorèxia i bulímia.

Ribera ha explicat que des dels Departament d'Empresa i Coneixement, i de Salut, s'està treballant per dotar l'administració «d'eines legals» per poder actuar en aquesta matèria. Segons ha afegit, es treballa per poder perseguir, d'una banda, els particulars que difonguin aquests continguts a internet i, d'una altra, contra els 'hostings', les empreses que allotgen els webs, blocs i xarxes que fan apologia dels trastorns alimentaris amb continguts que inciten a l'anorèxia i la bulímia.

Des del punt de vista legislatiu la Generalitat treballa en dues línies d'actuació complementàries per donar-hi resposta: d'una banda, la Llei de Salut Pública, per actuar contra els particulars, i d'una altra, el Codi del Consum de Catalunya, per poder perseguir les empreses.

Pel que fa a la Llei 18/2009 de Salut Pública, s'està analitzant la modificació de l'article 55, que preveu l'establiment de sistemes de vigilància, de xarxes de comunicació, i d'anàlisi de dades que permetin detectar i conèixer la proximitat o la presència de situacions que puguin repercutir negativament en la salut individual o col·lectiva.

L'altra línia de treball està analitzant la modificació del Codi del Consum de Catalunya (Llei 22/2010), com la norma que defensa els drets dels consumidors, entenent la seguretat i la salut com a drets bàsics de les persones consumidores. Amb aquesta premissa, s'incorporarà al text legal la definició del què són els trastorns alimentaris als efectes del Codi de Consum, i la llei reconeixerà una protecció especial a les persones que en pateixen.

Així mateix, el Codi de Consum introduirà la prohibició de dur a terme activitats relacionades amb la posada en el mercat de béns i serveis que fomentin o indueixin als consumidors hàbits no saludables o trastorns de la conducta alimentària, i farà responsables a les empreses intermediàries de la Societat de la Informació –els hostings-, que acullin webs, xats, blocs...que fan apologia de l'anorèxia i la bulímia, sempre i quan en tinguin coneixement i no actuïn per suprimir-los.

tracking