Diari Més

Municipal

L'Estat intenta frenar una consulta popular a Tona per escollir la bandera del poble

L'Ajuntament ja ha anunciat que no paralitzarà la consulta, que s'allargarà fins dissabte

Façana de l'Ajuntament de Tona, a la comarca d'Osona

L'Estat intenta frenar una consulta popular a Tona per escollir la bandera del pobleMar Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tona (Osona) no aturarà la consulta popular que s'ha de dur a terme aquesta setmana –des de dilluns i fins dissabte- perquè els veïns del municipi escullin la bandera del poble entre cinc opcions.

Així ho ha fet públic aquest dimarts a la tarda el batlle de la població, Josep Salom (PDeCAT), que ha defensat que en cap moment l'Ajuntament ha volgut saltar-se la legalitat davant del contenciós administratiu que ha interposat la delegació del govern espanyol a Barcelona contra el consistori.

De fet, el jutge ha donat un termini de deu dies al consistori perquè presenti al·legacions, de manera que, tal com ha constatat el batlle, «en el moment que contestem al jutge la consulta ja estarà feta». Salom també ha deixat clar que «el resultat que surti de la consulta s'aplicarà».

Segons informa el consistori de Tona a través d'un comunicat, la subdelegació del govern espanyol justifica la presentació de la mesura cautelar de suspensió de l'acta per «perill de demora». Segons el consistori, el govern espanyol considera que la consulta que ha convocat Tona és un «referèndum sense la cobertura legal clara que pot crear un possible perjudici per al cos electoral convocat il·legítimament i les seves garanties constitucionals i legals». També asseguren que en el recurs que han rebut, la part demandant creu que «no hi ha cap raó d'urgència, oportunitat o necessitat» que requereixi la celebració de la consulta en les dades proposades i, per tant, «no hi hauria cap perjudici en cas de suspensió».

La delegació del govern espanyol també al·lega, segons l'Ajuntament de Tona, que l'acta recorreguda «és un referèndum o consulta referendària general i no una consulta popular no referendària». A més, consideren que entre el cos electoral hi ha menors d'edat –l'Ajuntament ha establert que puguin votar els majors de 16 anys- i que «no se segueix el procediment establert en l'article 71 de la Llei de Bases de Règim Local ni s'ha demanat autorització al govern espanyol».

tracking