Diari Més

Salut

Dos adults discapacitats moren a Barcelona a causa del bacteri meningocócica

Els dos treballaven en el mateix centre ocupacional i malgrat l'afectació del bacteri no havien desenvolupat una meningitis

L'Agència ha iniciat el tractament als companys del centre de les dos persones afectades.

Dos adults discapacitats moren a Barcelona a causa del bacteri meningocócicaASPB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos persones adultes amb discapacitat intel·lectual han mort a Barcelona a causa d’un bacteri meningocócica, han informat a Efe fonts de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Es tracta d’un home de 39 anys i d’una dona de 61, que no estaven vacunats i que treballaven junts en el mateix centre ocupacional, els integrants del qual, entre 20 i 30 persones, ja estan rebent els tractaments preventius, així com totes les persones que han estat en contacte amb ells per evitar contagis.

Fonts de l’ASPB han explicat a Efe que la mort s’ha produït per una sèpsia originada pel bacteri meningocócica, encara que els afectats no han desenvolupat una meningitis ni els ha afectat a sistema nerviós central.

El primer afectat va ser un home de 39 anys resident fora de Barcelona, que el passat 3 d’abril va presentar febre i odinofàgia (dolor al coll en empassar) que va evolucionar cap a un xoc sèptic amb resultat de mort.

El segon cas es va originar dilluns passat en una dona de 61 anys que era companya de feina i que va morir ahir.

En el seu cas, segons l’ASPB, presentava cansament, febre i vòmits i també va evolucionar ràpidament cap a un xoc sèptic amb resultat de mort al cap de poques hores.

Els equips sanitaris del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona van iniciar la investigació epidemiològica per determinar l’origen d’aquests dos casos i una vegada els metges van sospitar que es tractava d’una malaltia meningocócica, l’ASPB va desplegar l’operatiu habitual per fer la quimioprofilaxi (tractament amb antibiòtics) als companys del centre de les dos persones afectades.

L’ASPB també ha contactat i tractat a les persones que conviuen amb la dona afectada, que compartia pis amb altres persones amb necessitats especials.

Les mateixes fonts han assegurat que totes les persones que han estat en contacte amb els dos afectats per la malaltia ja estan rebent tractament preventiu i se’ls oferirà també la vacunació contra el grup C.

La malaltia meningocócica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ i es produeixen casos durant tot l’any, però de forma més freqüent durant els mesos d’hivern i primavera.

Generalment són casos aïllats, però poden aparèixer també com un brot quan es presenten dos o més casos relacionats, en persones que conviuen juntes.

El meningococ pot trobar-se al coll d’algunes persones sense produir-los cap tipus de símptoma, perquè desenvolupen una protecció natural, però ho poden transmetre a una persona sana i fer-la emmalaltir.

La malaltia meningocócica pot produir una infecció generalitzada (sèpsia meningocócica) o bé afectar només el sistema nerviós (meningitis), característica per la rigidesa de coll que provoca.

Hi ha diferents grups de meningococ: A, B, C i d’altres. El B és el més freqüent i la vacunació sistemàtica en nens inclou la immunització contra el meningococ C.

Les mesures per a la prevenció d’aquesta malaltia estan dirigides als contactes molt propers, i es basen en la quimioprofilaxi i en la vacunació, sobretot si es tracta del serogrup C.

L’actuació adequada davant d’un cas de la malaltia és administrar els antibiòtics a la família i l’entorn que conviu amb la persona afectada.

L’ASPB ha assegurat que aquests casos no són comparables amb les meningitis que han causat la mort durant les últimes setmanes a dos nens, una nena de 9 anys de Manresa (Barcelona) i un nen de 3 anys en Girona.

tracking