Diari Més

Pagès editors presenta una seixantena de novetats per Sant Jordi

L'editorial lleidatana assegura que estan en un «moment d'optimisme» després de dos anys de recuperació de vendes

Imatge de grup d'una vintena d'escriptors, reunkts a la seu de l'editorial Pagès editors per presentar novetats per Sant Jordi

Pagès editors presenta una seixantena de novetats per Sant JordiACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pagès Editors presenta per aquest Sant Jordi 61 títols nous publicats des de la tardor. La directora de l'editorial lleidatana, Eulàlia Pagès, assegura que encaren en dia del Llibre en un «moment d'optimisme» després que els dos últims anys s'hagin recuperat les vendes, que van patir una caiguda del 40% durant els anys més forts de la crisi. Una altra dada positiva que ha destacat la directora és que en els últims dos anys també hi ha hagut un increment del 4% de lectors en català. L'editorial confia que, si el temps acompanya, el Sant Jordi d'enguany sigui «una jornada molt positiva». «Que caigui en diumenge no ha de ser cap problema, al contrari, la gent tindrà tot el dia per passejar i mirar els llibres amb més tranquil·litat», ha afirmat. D'altra banda, Eulàlia Pagès també ha remarcat que l'editorial continua amb el doble objectiu de publicar obres d'autors consolidats i alhora «donar oportunitats a noves veus perquè es creï una nova generació d'autors lleidatans amb projecció nacional». A finals de març la seu de l'editorial va reunir una vintena dels escriptors que presenten novetats per donar el tret de sortida a la campanya de Sant Jordi.

Segons Eulàlia Pagès, els últims dos anys les vendes han remuntat un 2-3%, «que no és gaire però vol dir que la tendència comença a invertir-se». La directora de l'editorial recorda que les dues setmanes al voltant de Sant Jordi representen el 10% de la facturació anual i confia que la diada d'aquest 2017 sigui positiva: «estem contents amb les publicacions noves que hem tret i, si fa bon temps, coincidint que és diumenge i la gent podrà passejar més tranquil·lament, pensem que podrà ser un bon any».

De tots els llibres publicats des de la tardor passada, Pagès editors ha editat 20 títols de narrativa, 9 de poesia, 21 d'assaig i història, 8 llibres gràfics i 3 de la col·lecció infantil i juvenils. Durant tot l'any, l'editorial centra els seus esforços en consolidar alguns dels autors més importants del seu catàleg, però també ha intentat sumar i donar veu a les noves figures literàries emergents.

Segons Pagès, l'objectiu és «mantenir-se com una de les editorials de referència tant al territori lleidatà com als Països Catalans». Per això, el catàleg d'aquest Sant Jordi combina la publicació d'històries i d'autors locals, amb algunes de les veus més importants del panorama literari català. Entre elles, destaquen Rafael Vallbona, mereixedor del premi Ferrany Canyameres ('Tros'); Jordi de Manuel, que publica un recull de contes de gènere negre ('Mans negres'); Andreu Martín, que reflexiona sobre les seves tècniques d'escriptura ('Com escric novel·la policíaca') i Josep Maria Quintana, una de les veus més importants de les illes balears ('La noia que va sortir d'un quadre de Botticelli').

Entre els autors que apareixen al catàleg, n'hi ha de totalment consolidats. Destaca, entre d'altres, la publicació de la poesia de Josep Borrell ('Aigua, ànima') i de Josep M. SalaValldaura ('Concert d'esferes'); la prosa assagística de Francesc Pané ('Dies de fel i de magrana'), la recepta de Josep Maria Morell ('La cuina dels dijous') i els microrrelats de la Maria Pons ('Petits crims familiars').

Pagès editors també vol donar a conèixer les noves promeses, com Ramon Usall ('Seixanta-vuit'), Marc Pons ('La caixa negra'), Cristina Casas ('Els cercles concèntrics'), Teresa Saborit ('Els llops ja no viuen als boscos') i Montserrat Espallargas ('Vides de filferro').

Ramon Usall és un dels joves escriptors que es va reunirt a la seu de l'editorial. Amb 'Seixanta-vuit', presenta la segona història del detectiu Rafel Rovira després del títol que va publicar el 2008 amb 'Tots els camins porten a Romania'. En aquest cas, Rovira marxa a París a intentar localitzar l'home que va deixar plantada a l'altar la seva professora de francès en el marc de la revolta del maig del 1968. Segons Usall, l'obra «barreja una trama negra i criminal, reflexions iròniques sobre el nostre tems i també és un exercici de memòria respecte el que ha quedat de la revolta del 68».

A 'Vides de filferro' (guanyador del 52è Premi Recull de Narrativa Joaquim Ruyra) Montserrat Espallargues recull sis contes «que parlen de la fragilitat humana amb una tesi central, la dificultat que tenim per entendre i reconèixer la nostra pròpia fragilitat». Tres de les històries reflecteixen la situació política i els casos de corrupció que han aflorat en els darrers anys a les Balears.

Pel que fa a l'assaig, hi ha diversos títols que expliquen, tant des de la vessant pràctica com teòrica, diverses qüestions d'història i pensament. El periodista Eugeni Casanova ha publicat la descoberta de tots els gitanos que parlen català a França ('Els gitanos catalans de França'), Xavier Vega pensa sobre les Terres de l'Ebre, les grans desconegudes ('Les Terres de l'Ebre, frontera i frontissa'), Itziar Fernàndez i Carme Gabarrell parlen sobre els reptes de la maternitat i la paternitat ('Els braços que no

malcrien') i Josep Murgades reflexiona sobre el present, el passat i el futur del català ('Escrits sobre llengua').

Els llibres gràfics també són un bon regal per Sant Jordi i Pagès editors ha publicat 'Trens i estacions de Catalunya', d'Antoni Lloret i 'Granados, el so de la mirada', de Mònica Pagès. Pagès editors també continua consolidant la col·lecció Nandibú, destinada als més petits de la casa. Després que Babelia qualifiqués Train Kids com el millor llibre de novel·la juvenil publicat el 2016, ara veuen la llum 'Gran i petit', de l'il·lustrador argentí Chanty; 'El mar i la serp', de Paula Bombara, 'Un llop com cal', del prolífic Joaquim Carbó i 'Cuinem en família', l'última novetat de Nandibú, que recull les receptes d'alguns dels millors autors del món, per cuinar entre grans i petits.

Durant l'acte, Chanty, molt conegut a l'Argentina, ha explicat que les historietes que recull el llibre expliquen la relació entre dos germans, Nacho i Tobi, i especialment els canvis que tenen lloc quan al fill únic li apareix un competidor que el "destrona" del seu lloc a la família. Les historietes es publiquen en una revista dominical argentina des de fa 14 anys.

tracking