Diari Més

Cinema

Krzysztof Zanussi: «Els catòlics no s'interessen pel cinema»

El prestigiós director és l'encarregat d'inaugurar la Mostra de Cinema Espitual de Catalunya, que també ha programat projeccions a Tarragona

Krzysztof Zanuss

Krzysztof Zanussi: «Els catòlics no s'interessen pel cinema»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director polonès Krzystof Zanussi, que inaugura aquest dimarts la XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, ha assenyalat a Barcelona que «els catòlics no s'interessen pel cinema» i que la producció confessional ha tingut un «paper marginal».

En una roda de premsa a la Filmoteca de Catalunya, seu principal de la mostra, que se celebra del 15 al 30 de novembre, Zanussi ha lamentat aquesta condició atès que «el món es perd de la dimensió metafísica».

«El món d'avui és retrògrad; aquest món, amb un racionalisme superficial, intenta explicar-ho tot sense admetre que hi ha un espai per al misteri», ha detallat el realitzador polonès, que ha matisat en subratllar que, encara que siguin uns pocs els «fidels» del cinema espiritual, «la minoria és més important que la majoria».

Krzystof Zanussi, que des de 1966 ha escrit i dirigit films i documentals per al cinema i la televisió, presentarà la retrospectiva sobre la seva obra, que inicia la XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya amb la projecció de la seva pel·lícula més recent Obce cialo (Cosa estranya, 2014), que narra la història de Kasia, una jove que vol ser monja i elegeix l'amor a Déu sobre l'amor al seu nòvio Angelo.

Zanussi, qui al final de la projecció moderarà un debat entorn al film, ha recordat que aquesta pel·lícula li ha significat «una hostilitat particular» de les «feministes extremes» i dels «cercles laics» perquè, ha indicat, «parla de la dificultat de ser cristià en el món de les grans corporacions industrials, on hi ha una altra moral».

Entre l'extensa i llorejada filmografia de Zanussi, que mostra el conflicte entre la racionalitat i allò inexplicable, destaquen obres com Iluminacja(1973), Constans(1980), Rok spokojnego slonca(1984), lleó d'or a Venècia, The silent touch(1992) o Cwal(1995), nominada per als Oscars.

La XIII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que aquest any aspira atreure 5.000 espectadors (2.000 més que l'any anterior) i està organitzada per la direcció general d'Assumptes Religiosos, projectarà 20 pel·lícules internacionals, que inviten a reflexionar sobre algunes de les tradicions religioses i qüestions com el sentit de la vida i de la mort, la llibertat o l'amor entre d'altres.

La mostra -que també projectarà films a Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Terrassa, Vilassar de Mar i Tarragona- suma aquest any la participació de Cines Verdi Park, que oferirà, entre d'altres pel·lícules, quatre preestrenes ("Land of Mine", 2015; Genius, 2016; Los inocentes, 2016 i Maravillosa familia de Tokio, 2016).

Entre la selecció de la XIII edició de la mostra també destaquen Learning to Drive(Aprenent a Conduir, 2014), de la directora catalana Isabel Coixet; i Fátima(2015), del director d'origen marroquí Phillipe Faucon, guardonada aquest any amb el César del cinema francès a la millor pel·lícula.

En la presentació de la programació de la mostra s'ha presentat igualment el lloc web www.cinemaespiritual.cat, que per primera vegada recopila més de 2.000 pel·lícules, de 62 països, que reflecteixen les principals tradicions religioses del món.

tracking