Diari Més

Educació

Les matrícules universitàries públiques de Catalunya es congelen per quart curs consecutiu

Tot i la congelació, Catalunya registra el preu de matrícula pública més elevat d'Espanya, i el sisè en el conjunt d'Europa

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada pel U-Ranking

La URV, la quarta universitat espanyola millor valorada pel U-RankingAnna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya, que és la comunitat autònoma espanyola amb els preus públics universitaris més elevats, i el sisè territoripel que fa la classificació a nivell europeu,repeteix per quart curs consecutiu la congelació de les matrícules públiques. D’aquesta manera, la Generalitat de Catalunya tampoc aplicarà l’actualització de l’Índex de Preus al Consum (IPC) el curs 2015-16.

La Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya, formada pels rectors i presidents dels Consells Socials de les universitats de Catalunya, van presentar la proposta, que afecta la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya, el curs 2013-14, quan va tenir lloc la primera congelació.

Rànquings a nivell espanyol i europeu

Fa quatre anys es van mantenir, per primer curs, els 33,52 euros per crèdit de mitjana del curs anterior. Amb tot, entre el curs 2011-12 i el curs 2012-13, el preu de mitjana per crèdit va passar dels 20,11 euros als 33,52, incrementant-se en més de 10 punts. De fet, Catalunya registra els preus més elevats de les matrícules universitàries públiques de tot Espanya. Des que Catalunya va congelar els preus, Madrid ha estat la comunitat autònoma que sempre l’ha precedit, però amb un preu força més inferior, que aquest curs ha estat de 27,30 euros.

Tan sols el Regne Unit, Lituània, Irlanda, Letònia i Hongria superen els preus de lesmatrícules de Catalunya. Aquests preus destaquen en comparació amb països com Alemanya, Turquia, Noruega, Suècia, Polònia o Finlàndia, entre d’altres, on les matrícules de les universitats públiques són gratuïtes o inferiors a 100 euros.

Cap increment ni reducció

La congelació comporta, per tant, que se segueixin estipulant els mateixos tipus de preus segons el coeficient dels estudis. En termes generals, els crèdits matriculats per primera vegada tornaran a tenir un preu de 25,27 per al coeficient A, que engloba estudis com llengües, humanitats, economia i geografia, entre d’altres. Estudis de ciències, comunicació, traducció i belles arts, que són del coeficient B, tindran un preu de 35,77 euros per crèdit; per acabar, les enginyeries, medicina, i altres estudis de ciències humanes repetiran els 39,53 euros per crèdit matriculat dels darrers quatre cursos.

Pel que fa a les repeticions de matrícula, als màsters i doctorats, i als serveis acadèmics administratius, la Generalitat també congela els preus. En el cas dels màsters que no habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, continua l’opció de rebaixa de fins a un 30% sobre el preu del crèdit. Així, es mantenen els dos preus diferenciats entre els estudis que habiliten, de 41,17 euros per crèdit matriculat, i els que no habiliten, de 65,87 euros per crèdit, susceptible a la bonificació del 30%.

L’única novetat per al pròxim curs 2016-17 és, a petició de les universitats públiques, que els Consells Socials de les universitats públiques catalanes puguin fixar els preus del cost de l’enviament dels títols universitaris als estudiants que ho sol·licitin.

tracking