Diari Més

ALIMENTACIÓ

L'empresa envasadora de les mongetes contaminades ho atribueix a un error humà

Asseguren que la partida, que havia tingut problemes durant la producció, va ser apartada el 20 de maig però per un error alguns pots van mantenir-se al procés de distribució

El grup Bon Preu retira tres productes per una intoxicació

El grup Bon Preu retira tres productes per una intoxicacióMiguel Saavedra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'empresa Hermanos Cuevas S. A. atribueix a un «error humà»que el pot de mongeta blanca cuita contaminat amb toxina botulínica que van ingerir dos bombers de Palafrugellarribés al mercat. Segons el portaveu de l'empresa de la Rioja, Juan Ramon Hidalgo, el dia 20 de maig van detectar una anomalia de qualitat en una partida del producte. En concret, durant la producció van localitzar«defectes»a l'autoclau 3, a un dels sistemes que serveix per esterilitzar el producte. Per això, l'empresa va apartar els envasos afectats del canal de distribució i va aïllar i precintar la partida en un dels magatzems que tenen. Hidalgo ha detallat que estan investigant com alguns d'aquests envasos van acabar arribant al canal de distribució.

El portaveu de l'empresa ha detallat que van obrir una investigació interna el 28 de juny, quan els van alertar del possible cas de botulisme que afecta dos bombers de Palafrugell.

«En algun moment del control del producte que s'havia apartat hi va haver un error i no es van discriminar tots els pots», apunta Hidalgo. Una de les teories amb les que treballa l'empresa, és que «per error» es colessin alguns dels envasos«amb anomalies» amb altres que estaven en perfectes condicions. El rastreig que ha fet l'empresa arran de l'alerta indica que van arribar al mercat«determinats pots». «No parlem del lot en la seva immensa majoria, sinó parlaríem d'un desastre majúscul», concreta.

Les anàlisis han confirmat que el pot de mongetes és l'origen del brot de botulisme que ha afectat els dos bombers, que van dinar al parc de Palafrugell amb set companys més el dia 27 de juny.Segons Hidalgo, actualment tots els lots susceptibles d'estar contaminats s'han retirat i l'esforç de l'empresa i de les autoritats sanitàries se centra en arribar als consumidors que hagin pogut comprar el producte. «Ara mateix no existeix la possibilitat que cap consumidor adquireixi del supermercat cap producte sospitós d'estar contaminat, però ens centrem en avisar els que n'han pogut comprar perquè no el consumeixi i el torni al punt de venda», ha ressaltat.El portaveu també explica que s'han posat en contacte amb l'asseguradora de l'empresa per fer front a possibles indemnitzacions.

El bacallà, descartat

Un altre aliment investigat per les autoritats sanitàries ha estat el bacallà dessalat Bon Preu i Royal. L'empresa Copesco Sefrisa ressalta en un comunicat que les analítiques han descartat que causés el brot de botulisme. En el mateix comunicat, la mercantil ressalta que l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat aquest dilluns que «queden sense efecte les mesures cautelars dictades en relació al producte»i que es poden tornar a comercialitzar els productes que es mantenien immobilitzats.

La companyia, amb seu a Sant Esteve Sesrovires, assenyala que «en cap moment es van detectar indicis de cap anomalia ni en el producte ni el procés d'elaboració del mateix». «Copesco Sefrisa, propietària de la marca Royal, segueix escrupolosament els protocols i controls de seguretat de qualitat en l'elaboració de tots els seus productes», conclouen.

tracking