Diari Més

La Guàrdia Civil deté onze persones en l'operació contra la consultora Efial

L'excaldalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, i l'enginyer municipal, Jaume Beltran, han estat detinguts ​S'han produït registres o requeriments policials a l'Ametlla de Mar, Vandellòs, Ascó i Tortosa, a més d'altres municipis madrilenys

La Guàrdia Civil deté dotze persones en l'operació contra la consultora Efial

La Guàrdia Civil deté dotze persones en l'operació contra la consultora EfialDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La GuàrdiaCivilha detingutonzepersones en l'operació que ha iniciat aquest dimarts al matí contra la consultora Efial i que també ha dut a terme48escorcolls, entre ellsdiversos ajuntaments catalans, com les dependències del consistori de Tortosa, de l'Ametlla de Mar, d'Ascó i de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Entreles personesarrestades hi ha l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, el convergent Andreu Martí, i l'enginyer municipal Jaume Beltran.Segons fonts judicialsles actuacions, que les ha dirigitla Fiscalia Anticorrupció i el titular del jutjat número 1 del Vendrell, Josep Bosch,són una peça separada del cas 3% després que s'iniciés una investigació a l'Ajuntament de Torredembarra el 2014. En concret, la causa investiga presumptes delictes contra l'administració pública, organització criminal i blanqueig. D'altra banda, la Guàrdia de Civil ha avisat l'Ajuntament de Girona que els enviaria un requeriment d'informació.

Els escorcolls

A les 9 del matí, la GuàrdiaCivil ha entrat al consistoride l'Ametlla de Mar.Concretament, busquen informació sobre assumptes urbanístics relacionats amb la consultora Efial. Els treballadors –entre 15 i 20- que ja eren a l'interior de les dependències municipals s'han pogut quedar a dins, però la Guàrdia Civil ja no ha permès l'entrada als que encara hi havien d'accedir. A l'exterior, s'ha generat una gran expectació tant mediàtica com de veïns curiosos. D'altra banda, s'espera que la Guàrdia Civil porti l'exalcalde, en condició de detingut, a l'Ajuntament, després de concloure el registre del seu domicili.

A Tortosa, els agents de la Guàrdia Civil, vestits de paisà i uniformats, han entrat al voltant de tres quarts de deu del matí a la seu de la societat GUMTSA (Gestió Urbanística de Tortosa SA), ubicada a l'interior de l'Ajuntament de Tortosa, on des del 2007 governa el també convergent Ferran Bel. D'altra banda, la Guàrdia Civil també ha entrat als ajuntaments d'Ascó –liderat per CiU a l'anterior legislatura- entre un quart i dos quarts de deu del matí; i al de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on governa el PSC.

A més, la Guàrdia Civil també ha dut a terme registres als consistoris deTorrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra y Chinchón, a Madrid, i Trillo a Guadalajara. Igualment, el cos policial també ha registrat diversos domicilis, set despatxos professionals, una dotzena de societats mercantils i set entitats públiques. També s'han presentat requeriments de documentació als ajuntaments de Cambrils, Barcelona, Girona, Llinars del Vallès, La Seu d’Urgell, Calonge, Getafe, Benicàssin, Collado Villalba, Armilla, Palos de la Frontera, Masquefa, Alaior, Sóller i Velilla de San Antonio.

Operació Térmyca

La batejada com a Operació Térmyca és una peça separada de les diligències que es van iniciar el juny del 2014 a l'Ajuntament de Torredembarra i que van desembocar en l'operació de la Guàrdia Civil que l'agost de l'any passat va suposar el registre de la seu de CDC i la fundació CatDem. L'operació d'aquest dimarts gira entorn de EFIAL Consultoria, una empresa consultora amb seu a Barcelona que des del 2007 treballa per a administracions públiques i que des del cas de Torredembarra es troba a la picota.

Efial a l'Ametlla de Mar i la relació amb Antonio Martos

Antonio Martos, fundador i president de l'empresa consultora Efial, que ha estat el nexe vinculant dels municipis escorcollats, va ser també gerent de la societat La Cala Gestió, una societat municipal de l'Ametlla de Mar. Aquesta societat hauria adjudicat dos contractes per un import total d'uns 860.000 euros,de 464.500 i 396.965 euros respectivament, a la consultora Efial mentre Martos ocupava la gerència de la societat municipal (l'adjudicadora) i la presidència de la consultora (l'adjudicatària). Aquesta circumstància va ser denunciada l'any 2013 davant l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC).

Posteriorment,el titular del jutjat número 1 de Tortosa va imputar l'alcalde, Andreu Martí, i el gerent de La Cala Gestió, Antoni Martos, per l'adjudicació d'aquests dos contractes de serveis. L'estiu del 2014 i desprésque trascendís la doble imputació,el consell d'administració de La Cala Gestióva rescindir el contracte de serveis d'assessorament amb la consultora Efial.La mateixaestà sent investigada per un cas similar a Ascó i apareix implicada en el cas de presumptecorrupció a Torredembarra.

Pedro Méndez, inspector d'obresde l'ajuntament de l'Ametlla de Mar, ha explicat que la relació d'Efial amb el propi consistories va finalitzar«quan es va vinculara Antonio Martosamb la imputació de l'ajuntament de Torredembarra». L'empresa s'encarregavade la gestió, contracte i redacció de projectes a l'ajuntament, i també va prendre part en la redacció del POUM. «Era l'empresa que tocava la gestió de projectes en tots els nivells», resumeix Méndez. «Des que l'ajuntament de l'Ametlla de Mar es va assabentar de la relació de l'empresa amb el cas de Torredembarra i vatrencar la relació amb ells, el vincle que ens ha unit ha estat inexistent»,explica el mateix Méndez.

Les diligències preveuen la detenció d'onze persones en l'operació contra la consultora Efial

Les diligències preveuen la detenció d'onze persones en l'operació contra la consultora EfialDiari Més

Andreu Martí, exalcalde de l'Ametlla de MAr

Andreu Martí, exalcalde de l'Ametlla de Mar, detingutCedida

El Cas Torredembarra deriva en una macrooperació a diversos ajuntaments tarragonins

El Cas Torredembarra deriva en una macrooperació a diversos ajuntaments tarragoninsACN

El Cas Torredembarra deriva en una macrooperació a diversos ajuntaments tarragonins

El Cas Torredembarra deriva en una macrooperació a diversos ajuntaments tarragoninsDiari Més

El Cas Torredembarra deriva en una macrooperació a diversos ajuntaments tarragonins

El Cas Torredembarra deriva en una macrooperació a diversos ajuntaments tarragoninsDiari Més

tracking