Diari Més

Catalunya

La Fiscalia rebutja l'arxivament de la causa del 9-N perquè hi veu «sòlids indicis delictius»

Respon així les peticions presentades per les defenses de Mas, Ortega i Rigau

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Superior de Catalunya ha rebutjat l'arxivament de la causa del 9-N perquè considera que hi ha «sòlids indicis delictius»en la conducta de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. Els fiscals Francisco Bañeres i Emilio Sánchez responen així els tres escrits presentats per les defenses dels tres investigats, que reclamaven l'arxivament al·legant que el Govern no va incomplir la prohibició del TC, sinó que va deixar el procés en mans dels ciutadans. A parer de la Fiscalia, Mas, d'acord amb Ortega i Rigau, «conscient i intencionalment va resoldre no atendre el mandat»i no només no va aturar les activitats jurídico-administratives en curs per celebrar la consulta, sinó que «va excitar la seva continuació furtiva».

En el seu escrit, la Fiscalia respon els arguments esgrimits per les defenses dels investigats. Nega que el procés es deixés exclusivament en mans dels ciutadans voluntaris i remarca que qui anuncia i convoca el 9-N és el president de la Generalitat, i per això«recau sobre ell la responsabilitat de donar compliment al que el TC li ordena". En concret, sosté que Mas "va desafiar oberta i públicament la suspensió».

En aquest sentit, els fiscals Bañeres i Sánchez constaten que quan l'alt tribunal suspèn la consulta, també«recau sobre el president la responsabilitat d'ordenar la paralització dels procediments administratius en curs» i l'anul·lació dels encàrrecs contractuals realitzats, cosa que no va fer, el que equival, segons Fiscalia, a una «resolució activa ordenant continuar». Les tasques organitzatives i logístiques per preparar la votació van continuar, remarca la Fiscalia, «sempre controlades per l'administració».

La instrucció de la causa, a parer dels fiscals, ha demostrat que els investigats van intentar«aparentar»que el procés quedava en mans dels voluntaris, quan l'ús de mitjans públics va continuar, tot i que quedés en un segon pla. «Aquesta nota d'emmascarament, d'efectiva ocultació de la intervenció pública revela la plena consciència de la injustícia de la seva actuació»,remarca Fiscalia.

El text remarca que Mas va «convertir irraonablement la seva voluntat en aparent font de normativitat, ja que la seva conducta refractària a complir l'ordre jurisdiccional no tenia cap tipus de justificació legal, resultant la seva contradicció amb el dret evident, patent, flagrant i clamorosa».

Pel que fa a Joana Ortega, els fiscals consideren que «va assumir el control públic i la coordinació de les actuacions de preparació i desenvolupament de la jornada». Sobre Rigau, l'acusen d'utilitzar els serveis territorials del seu departament per garantir que els instituts públics obrissin i d'ocupar-se de proporcionar els ordinadors portàtils a les meses de votació.

tracking