Diari Més

Els infarts són més mortals els dilluns: aquestes són les possibles causes, segons la ciència

Els investigadors han establert un patró en el temps

A Canàries, els afectats van sofrir l'infart a edats més primerenques.

Morir després d'un infart és menys probable a Catalunya, segons la SECEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nostres cicles laborals, horaris i de vida guarden una estreta relació amb la nostra salut. De fet, sembla ser que els atacs al cor amb conseqüències serioses tenen més probabilitats de tenir lloc al començament de la setmana laboral, i específicament els dilluns que en cap altre moment.

Així ho ha conclòs un estudi presentat en la conferència anual de la Societat Britànica del Cor. Amb tot, aquests resultats tenen un gir: també durant els diumenges la incidència dels infarts de miocardi amb elevació del segment (STEMI, el tipus més perillós d'infart) és major que durant la resta de la setmana.

Els mateixos autors del treball han ressaltat que encara és necessari esbrinar què és exactament el que fa que uns certs dies de la setmana siguin més perillosos en aquest sentit, si bé ja existeixen unes certes evidències prèvies que apunten al fet que el risc d'infart fatal està relacionat amb els nivells elevats d'hormones de l'estrès com el cortisol.

Sigui com sigui, la troballa se suma a un corpus creixent de literatura mèdica sobre les causes i la temporalitat dels accidents cardiovasculars. Per exemple, ja se sabia que els atacs cardíacs són més comuns a l'hivern i en les primeres hores del matí, i el mateix succeeix amb elsictus. Similarment, alguns estudis han trobat que el risc d'accident cardiovascular letal s'incrementa en els dies següents a avançar els rellotges pel canvi d'hora, la qual cosa podria relacionar-se amb les pertorbacions en els patrons de somni comuns de les persones (ritmes circadiaris) que aquesta convenció comporta.

Així, el cardiòleg JackLaffan, un dels autors de l'estudi, ha destacat que «les causes d'aquests patrons estadístics són probablement multifactorials, però sobre la base del que sabem per estudis previs, és raonable suposar un mecanisme circadiari».

tracking