Diari Més

Els científics avisen sobre les mutacions en el virus de la grip aviària: «Té potencial pandèmic»

S'ha observat en alguns experiments que el patogen pot causar una malaltia neurològica severa en unes espècies de mamífers

Un grup de gallines s'alimenta de gra.

Catalunya obligarà a confinar tot l'aviram que es cria a l'exterior per lluitar contra la grip aviarACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En l'actualitat, el món s'enfronta a un brot de grip aviària sense precedents. El cep actual ja ha provocat la mort de milions d'ocells silvestres i domèstics i, encara que ara com ara els casos en humans han estat escassos, la ràpida propagació del patogen és motiu de preocupació en la comunitat científica.

Així es desprèn d'una recerca recentment publicada en la revista científica Nature Communications, en la qual un grup de científics adscrits a l'OMS traça la ruta genètica i geogràfica que ha portat el virus des d'Europa a Amèrica del Nord.

Ara com ara, recorden, el risc per a les persones és 'feble'. No obstant això, aquests experts detallen que uns certs experiments han demostrat que els virus d'aquest clade poden causar malaltia severa en unes certes espècies de mamífers (com a fures o ratolins), amb un alt grau d'afectació particularment en el sistema nerviós.

Això resulta especialment preocupant si tenim en compte que, com subratllen aquests autors en el treball, el virus de la grip aviària H5N1 és un grup amb una alta freqüència de mutació i que cada vegada s'ha vingut detectant en més espècies de mamífers, encara que la infectivitat sigui baixa en aquesta classe d'animals.

Per tot això, aquests investigadors criden a la presa d'accions preventives que puguin evitar no sols els perjudicis ecològics i econòmics dels brots de grip aviària, sinó també un possible salt als humans amb tot el que això podria implicar a causa del «potencial pandèmic» del virus. La principal consisteix en la posada en marxa de campanyes de vacunació de bestiar avícola, una mesura que ja han començat a posar en pràctica alguns països.

Ja s'han documentat diversos casos al llarg del brot actual d'infecció en humans; notablement, de manera esporàdica en països d'Àsia i recentment al Regne Unit. En la majoria de les instàncies, es tracta de persones que treballen amb ocells i la malaltia cursa de manera asimptomàtica, sense que existeixi de moment evidència de transmissió de persona a persona.

No obstant això, en altres ceps la grip aviària provoca una malaltia severa en humans amb altes taxes de mortalitat, alguna cosa que il·lustren casos com els de la grip H3N8 registrats a la Xina, on ja existeix evidència d'almenys una defunció per aquest motiu.

tracking