Diari Més

Desenvolupen amb intel·ligència artificial un nou biomarcador associat amb l'alzheimer

Els científics assenyalen que l'edat cronològica i la biològica poden no coincidir al cervell

Imatge de plaques de beta-amiloide.

Així és com l'hormona de l'amor millora la deterioració cognitiva en pacients amb alzheimerCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip liderat pel Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, ha desenvolupat mitjançant intel·ligència artificial un nou biomarcador associat amb l'alzheimer que indica envelliment cerebral accelerat.

L'edat cronològica (el temps transcorregut des del naixement) i l'edat cerebral biològica poden no coincidir, i aquest últim paràmetre es pot calcular a partir de tècniques de neuroimagen per a determinar si el cervell ha envellit més ràpidament de l'esperat.

Determinades característiques morfològiques, com poden ser un gruix o volum alterats en regions concretes del cervell, actuen com biomarcadores, és a dir, són mesures objectives que aporten informació sobre aquest envelliment.

Per a aquest estudi, els investigadors han utilitzat un model d'aprenentatge automàtic, mitjançant intel·ligència artificial, per a analitzar aquests paràmetres a partir de 22.600 imatges de ressonància magnètica, obtingudes de l'UK Biobank, una base de dades biomèdica a gran escala que conté informació genètica i de salut de mig milió de participants del Regne Unit.

Gràcies a aquesta anàlisi d'imatges, els investigadors han pogut validar un nou biomarcador que ha permès demostrar, per primera vegada, que la presència d'alteracions patològiques de la malaltia d'Alzheimer està associada a un envelliment cerebral accelerat, fins i tot en persones cognitivament sanes.

Els resultats de l'estudi, que compta amb l'impuls de la Fundació «la Caixa» i que s'han publicat en la revista científica Elife, ajuden a entendre millor la relació entre el procés d'envelliment cerebral i les malalties neurodegeneratives.

«Encara que l'edat és el principal factor de risc per a la malaltia d'Alzheimer i la majoria de les malalties neurodegeneratives, els mecanismes biològics que expliquen aquesta associació encara són poc coneguts», ha explicat Irene Cumplido, investigadora predoctoral en el Grup de Recerca de Neuroimagen del BBRC i primera autora del treball.

«Per a l'estudi de l'edat, és necessari disposar de marcadors objectius d'envelliment biològic cerebral, més enllà de l'edat cronològica, igual que es disposa de biomarcadors per a l'alzheimer», ha puntualitzat.

El nou biomarcador d'envelliment cerebral accelerat s'uneix a altres indicadors de la malaltia i factors de risc ja coneguts, com la presència de les proteïnes beta amiloide i tau o el genotip APOE-ε4).

tracking