Diari Més

Relacionen deu pesticides d'ús comú amb el risc de parkinson

Aquestes substàncies causaven mort de neurones i toxicitat en el cervell, un dels símptomes clars de la malaltia neurodegenerativa

La investigació liderada per l'IIBB podria obrir el camí a noves teràpies

parkinson, invvestigació, persona gran, anciàIIBB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El parkinson és una malaltia neurodegenerativa caracteritzada principalment pels seus símptomes motors, incloent-hi tremolors i rigidesa, i per una sèrie de símptomes no motors com el declivi cognitiu o els trastorns del son.

De moment, les causes d'aquesta malaltia no són clares, però se sap que al seu gènesi contribueix una sèrie de factors que inclouen la genètica i uns certs elements de l'ambient. Precisament, en aquesta última línia, cada vegada disposem més evidència que uns certs pesticides d'ús comú podrien estar relacionats amb la malaltia.

Amb la finalitat d'indagar més en aquesta associació, un grup d'investigadors va analitzar els efectes que centenars de pesticides comuns podrien tenir sobre el risc de desenvolupar parkinson. Així, com han publicat aquests autors en la revista acadèmica Nature Communication, s'ha trobat que almenys deu pesticides semblen provocar toxicitat i mort de neurones dopaminérgicas, la qual cosa representa una dels senyals d'identitat de la condició neurodegenerativa.

L'estudi es va basar en l'anàlisi de dades obtingudes de 829 pacients amb parkinson i 824 controls sans, tenint en compte especialment la presència dels diferents productes en les seves àrees de residència. Aquest punt va ser possible gràcies a que l'estat de Califòrnia registra tot l'ús comercial de pesticides des de 1972, amb el que va ser possible estimar l'exposició acumulada d'aquestes persones a 722 pesticides diferents al llarg del temps.

D'aquesta manera, de mitjana, els pacients amb la malaltia vivien en zones en les quals s'usaven 50 pesticides diferents, mentre que els controls sans habitaven en àrees exposades a 45 pesticides diferents.

A continuació, aquests científics van estudiar la manera en la qual un subgrup de 288 pesticides, als quals havien estat exposats almenys 25 pacients en cada cas segons la primera anàlisi, afectaven el risc de parkinson. Estadísticament, 53 d'ells van mostrar associacions significatives amb la condició.

En testar aquests productes en neurones dopaminérgicas extretes de pacients amb parkinson, deu d'ells produïen mort neuronal de manera substancial. Aquest grup incloïa quatre insecticides (dicofol, endosulfan, naled i propargita), tres herbicides (diquat, endothall i trifluralina) i tres fungicides (sulfat de coure bàsic i pentahidrato i folpet).

Encara que els resultats sobre cultius cel·lulars són sòlids, els propis investigadors reconeixen, no obstant això, que algunes d'aquestes substàncies podrien no ser capaces de travessar la barrera hematoencefàlica (una sort de filtre que existeix entre la nostra sang i el nostre teixit cerebral) amb el que les associacions podrien no ser enterament aplicables als éssers humans.

Malgrat això, els autors creuen que aquestes troballes justifiquen la presa en consideració de l'exposició a pesticides com un possible factor de risc en el desenvolupament del parkinson i altres condicions neurodegeneratives. En el futur, opinen, aquest coneixement podria servir de base per al desenvolupament d'intervencions preventives basades en diferents regulacions de l'ús de pesticides, en les recomanacions de triar productes locals i procedents d'agricultura orgànica o en mesures de seguretat per a les persones que puguin estar subjectes a exposició professional.

tracking