Diari Més

Desenvolupen una nova molècula capaç de lluitar contra el càncer

Es tracta d'una investigació conjunta de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge i la Universitat d'Iowa

Investigadors d'IDIBELL que han desenvolupat una

Desenvolupen una nova molècula capaç de lluitar contra el càncerIDIBELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip investigador de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat d'Iowa ha desenvolupat una nova molècula capaç de reconèixer amb gran precisió les cèl·lules tumorals i alentir-ne l'evolució. Els responsables de la recerca han indicat que el nou element pot detectar la presència d'un dels receptors més habituals dels sarcomes, els càncers de mama, els melanomes o els càncers colorectal, entre d'altres. Així, han apuntat que podria servir de plataforma per alliberar tractaments contra aquestes malalties de manera localitzada i reduir els efectes secundaris no desitjats. La descoberta s'ha presentat a la revista científica Molecular Therapy - Nucleic Acids.

El projecte, iniciat des de zero al laboratori de l'IDIBELL, ha anat de mica en mica superant amb èxit tots els passos del disseny i desenvolupament de la molècula. Per poder fer arribar aquesta tecnologia als pacients, s'ha creat l'empresa Aptadel Therapeutics, enfocada a lluitar contra el càncer amb teràpies més eficaces i amb menys efectes adversos.

Òscar Martínez Tirado, cap del grup de recerca en Sarcomes de l'IDIBELL i un dels líders de la recerca, ha indicat que, a diferència dels anticossos o altres plataformes d'alliberament localitzat de fàrmacs, aquesta nova molècula «es pot unir a qualsevol tipus de teràpia, sigui quimioteràpia o tractaments amb ARN contra el càncer». A més, ha afegit que es pot produir a gran escala.

A part d'actuar com una plataforma dirigida d'alliberament de fàrmacs, l'equip investigador ha comprovat que aquesta molècula per si sola ja té capacitats antitumorals. «Té un efecte preventiu, alenteix l'evolució del càncer», ha apuntat el doctor que ha dit que aquesta descoberta obre la porta a «convertir el càncer en una malaltia crònica».

tracking