Diari Més

Aquests són els dos fenòmens comuns que s'associen a un major risc d'alzheimer

L'excés de colesterol 'bo' pot danyar la salut

Imatge d'una ressonància d'un pacient amb Alzheimer

alzheimerEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nivells elevats de colesterola la sang i la hipertensióarterial es consideren des de fa temps dos factors de risc de l'estil de vida (i, per tant, modificables) en el desenvolupament de malalties neurodegeneratives com la demència(la forma de la qual més comuna és l'alzheimer). Ara, un nou estudi publicat a la revista científicaJAMANetworkOpenha trobat que també els nivells elevats de colesterolHDL(l'anomenat 'colesterol bo') i la hipertensió sistòlica es relacionen amb unmajor risc de patir alzheimer.

Un excés de 'colesterol bo'

El colesterolHDL, o de lipoproteïnes d'alta densitat, és un greix natural produït pel nostre cos que ajuda a eliminar les plaques (acumulacions) de colesterolLDL(colesterol delipiproteïnesde baixa densitat o colesterol 'dolent') dels vasos sanguinis. Malgrat que el seu nom col·loquial podria suggerir, un excés d'aquesta mena de colesterol a la nostra sangpodria de fet resultar nociuper a l'organisme.

Per exemple, en el passat s'han associat els valors excessius d'aquest colesterol a la sang ambmarcadors augmentats d'inflamació, amb danys cardíacs i amb una major mortalitat per qualsevol causa en els homes.

Hipertensió sistòlica

D'altra banda, la tensió sanguínia fa referència a la pressió a la qual es trobala sang a l'interior dels nostres vasos sanguinis(i, més específicament, a les artèries, que són els que la transporten des del cor cap a altres parts de l'organisme). Quan la tensió està massa elevada, significa que el cor ha de fer massa força per a moure-la, i augmenta el risc de patir nombroses patologies de tipus principalment cardiovascular.

A vegades, algunes persones mostren unatensió arterial excessivanomés durant un moment del batec cardíac, anomenat sístole (l''embranzida' de la sang cap a les artèries). Això és freqüent en pacients amb condicions com a obesitat, anèmia, diabetis, hipertiroïdisme o aterosclerosi.

Estudi de gran cohort

D'acord amb els autors del treball, s'estima que fins al 40% dels casos de demènciapoden evitar-se modificant 12 factors de riscal llarg de la vida. No obstant això, explica en el mitjàMedicalNewsTodayla doctora RuthFrikke-Schmidt, cap del Departament de Bioquímica Clínica de l'Hospital Universitari de Copenhaguen i signant principal de l'estudi, l'evidència darrere d'aquests factors de risc és de «qualitat qüestionable» i és necessari estudiar aquells factors de risc modificables que directament són causa de demència.

A aquest efecte, van posar en marxa aquest estudi dut a terme sobre 39.000 persones diagnosticades amb alzheimer i 401.000 controls sans a la recerca de la relació que existiaentre les variants genètiquesrelacionades per l'evidència prèvia amb el risc de marcar valors massa elevats de colesterolHDLi les probabilitats que desenvolupessin alzheimer. «Els nostres estudis indiquen que el colesterolHDLalt genèticament determinats'associen amb un alt risc d'alzheimer, i són consistents amb les propietats locals de les partícules d'HDL al cervell», va indicar.

La importància de la prevenció

De manera similar, l'estudi va trobar que aquells que tenien més risc genètic de patir hipertensió sistòlica també tenienmés risc de patir alzheimer. «Sabem que l'obesitat i el sobrepèssón una de les causes de la hipertensió, la qual cosa subratlla que la prevenció primerenca dels factors de risc relacionats amb l'estil de vida éspivotalper a prevenir la demència, com també la malaltia cardiovascular i la diabetis».

El missatge és que aquells que tenen un major risc genètic de patir aquestes condicions (colesterolHDLelevat o hipertensió sistòlica) tenen unmajor risc de desenvolupar alzheimermés endavant en la vida per mecanismes causals, amb el que és vital redoblar en aquests individus els esforços per prevenir les malalties a fi de reduir també les seves probabilitats de desenvolupar demència.

tracking