Diari Més

Troben un vincle entre l'obesitat i el càncer de sang

La inflamació que produeix pot augmentar les mutacions en les cèl·lules sanguínies

Troben un vincle entre l'obesitat i el càncer de sang

Troben un vincle entre l'obesitat i el càncer de sangPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sobrepès clínic i l'obesitat són condicions de caràcter fonamentalment metabòlic que poden tenir seriosos efectes sobre aspectes molt diferents de la salut de les persones. De fet, aquest problema de salut s'ha relacionat amb majors incidències de malalties tan greus com les neurodegeneratives, les cardiovasculars o diferents tipus de càncer.

Ara, un nou estudi publicat en la revista científica Journal of Clinical Investigation ha trobat que l'obesitat es troba fortament associada a una malaltia anomenada hematopoesi clonal de potencial indeterminat (XIP), que al seu torn eleva de manera significativa el risc de patir càncer de sang.

Per a entendre aquesta relació, cal tenir en compte que l'obesitat i el sobrepès, com a malalties, tenen un marcat vessant inflamatori. En aquests pacients, apareix una inflamació crònica que afecta a pràcticament tot l'organisme i que acaba per ocasionar danys en els teixits, alguns d'ells de caràcter genètic.

Per part seva, la XIP és una patologia en la qual les cèl·lules de la sang acumulen una sèrie de mutacions, que en alguns casos desencadenen una replicació descontrolada (càncer). Així, l'obesitat podria constituir un factor de risc en aquesta malaltia, ja que la inflamació que provoca també afecta a la medul·la òssia que és on es produeixen les cèl·lules sanguínies.

Per a arribar a aquestes conclusions, els autors del treball van analitzar dades de més de 47.000 pacients amb XIP i d'ells van extreure que el 5,8% dels pacients presentava un augment significatiu en el ràtio cintura-maluc, considerat actualment un dels principals indicadors de l'obesitat.

Aquest enfocament es va complementar amb un estudi sobre models murinos (ratolins) amb obesitat i XIP, en els quals van apreciar que les cèl·lules mutades creixien amb major rapidesa quan concorrien les dues condicions.

Conèixer els factors de risc en el càncer de sang és vital per a elaborar estratègies preventives adequades i fins i tot possibles tractaments, coneixent amb precisió els mecanismes implicats. En aquesta línia, per exemple, els investigadors subratllen que les seves troballes suggereixen que uns certs fàrmacs emprats per a tractar la hipertensió o la diabetis podrien influir en la regulació del creixement de cèl·lules mutades en la sang.

tracking