Diari Més

Descobreixen un nou símptoma que alerta del càncer de pròstata anys abans aparegui

El càncer de pròstata és el més freqüent entre els homes a Espanya

El càncer de pròstata, el més freqüent entre els homes.

Creen un sistema per a detectar en segons el càncer de pròstata

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El càncer de pròstata és el més freqüent entre els homes a Espanya, però afortunadament la seva letalitat és relativament baixa. Això es deu al fet que en la majoria dels casos el seu creixement és lent i això deixa un marge ampli per a actuar abans que sigui massa tarda.

Per això mateix, és vital no descurar els esforços quant a la detecció d'aquests tumors, parant esment a possibles símptomes i sotmetent-se regularment a proves de garbellat.

Per desgràcia, alguns casos són molt més agressius des de l'inici. Ara, un nou estudi presentat en el Congrés Europeu sobre l'Obesitat i resumit pel mitjà britànic The Guardian els ha associat a un revelador signe: un gran augment de pes que es produeix en els homes entre els 17 i els 29 anys d'edat.

Aquesta conclusió és el resultat d'un estudi dut a terme durant dècades sobre una cohort de més de 250.000 homes suecs. En aquests participants, augments de pes d'uns 13 quilos en la franja d'edat assenyalada augmentava en un 13% el risc de càncer de pròstata agressiu i fins a un 27% el risc de càncer de pròstata fatal.

Els autors aclareixen que no és clar si és el pes guanyat o la llarga durada del sobrepès el que impulsa aquesta associació, però en qualsevol cas opinen que les troballes subratllen la importància de redoblar els esforços per a prevenir els augments de pes en les persones joves.

De fet, recerques prèvies ja havien trobat que els increments en la producció del factor de creixement 1 similar a la insulina (IGF-1), una hormona implicada en el creixement cel·lular i que es veu augmentada en les persones amb sobrepès i obesitat, es relacionen amb una major probabilitat de desenvolupar càncer de pròstata més endavant en la vida.

Fins i tot, i tenint en compte que l'obesitat i el sobrepès són afeccions de naturalesa fonamentalment metabòlica, se sap que els processos inflamatoris que desencadenen està íntimament relacionats amb la gènesi d'uns certs tipus de càncer.

tracking