Diari Més

La inhalació de vapor d'etanol desactiva la grip A en ratolins i podria combatre la covid

Un estudi de Japó ha assolit bons resultats en baixes concentracions

IM¡matge d'arxiu d'un ratolí fet servir per exeperimentar

ratolí, experimentacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inhalació de baixes concentracions de vapor d'etanol pot desactivar el virus de la grip A en ratolins, sense efectes secundaris nocius, afirma un nou estudi realitzat per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia de Okinawa (OIST), al Japó. Els científics creuen que també podria tractar virus similars com el que causa el COVID-19, segons publiquen en 'The Journal of Infectious Diseases'.

El professor Tsumoru Shintake, que dirigeix la Unitat de Microscòpia d'Ondas Quàntiques del OIST, va proposar per primera vegada la idea d'utilitzar vapor d'etanol per a tractar infeccions de les vies respiratòries i va provar el mètode juntament amb el seu col·lega, el professor Hiroki Ishikawa, cap de la Unitat de Senyals Immunes del OIST, i els membres del seu equip.

«L'etanol és un desinfectant eficaç per a les superfícies corporals, per la qual cosa volíem saber si també podia ser eficaç a l'interior del cos», explica Miho Tamai, científica del laboratori del professor Ishikawa.

Utilitzant un humidificador per a produir vapor d'etanol en un petit recipient, van descobrir que quan ratolins infectats amb grip A inhalaven el vapor durant deu minuts, el virus quedava inactivat.

Els virus de la grip A se acumulen en una fina capa de líquid que recobreix les cèl·lules pulmonars que protegeixen la superfície de les vies respiratòries. Els científics creuen que el vapor d'etanol ha d'augmentar les concentracions d'etanol en el fluid fins al 20% per a tractar amb èxit la infecció.

Aquesta concentració no és tòxica per a les cèl·lules pulmonars que els científics van crear en el laboratori per a imitar a les cèl·lules humanes. A temperatura corporal, el 20% d'etanol no sols pot inactivar el virus de la grip A fora de les cèl·lules en un minut, sinó també impedir que el virus es repliqui dins d'aquestes cèl·lules.

La concentració d'etanol subministrada és important: si no aconsegueix el nivell adequat per a inactivar els virus, no serà útil.

La grip A és un virus que té una membrana externa, anomenat embolcall. «El vapor d'etanol també pot inactivar altres virus amb embolcall, com el SARS-CoV-2 --assenyala el professor Ishikawa, i fins ara tots els virus que han causat pandèmies han estat amb embolcall--. Quan es produeixi la pròxima pandèmia, potser podem aplicar ràpidament la teràpia d'inhalació de vapor d'etanol per a prevenir o curar la malaltia».

El professor Shintake, que coincideix amb aquest plantejament, assenyala que l'eficàcia d'aquest mètode no depèn de la variant del virus. En aquest sentit, explica que, si es dissenya amb cura, un mètode d'inhalació de vapor d'etanol podria detenir una pandèmia en el futur. Ell i el professor Ishikawa continuaran col·laborant per a optimitzar la teràpia i investigar els seus efectes en altres malalties infeccioses respiratòries, com els virus de la grip aviària i el SARS-CoV-2.

Els investigadors creuen que el tractament per inhalació de vapor d'etanol té un gran potencial com a nova teràpia versàtil i rendible contra diverses malalties infeccioses respiratòries.

No obstant això, el professor Ishikawa adverteix que no s'ha d'intentar utilitzar l'etanol com a teràpia per compte propi. «Això podria provocar efectes secundaris greus o riscos d'explosió --alerta--. L'eficàcia i seguretat d'aquest nou tractament en humans i altres mamífers ha d'avaluar-se acuradament en el futur».

tracking