Diari Més

Economia

Aquests són els sous que més han pujat per feines i sectors

Per primera vegada en 15 anys, els salaris han augmentat en totes les categories professionals per sobre del 3%

L'acusada només va poder justificar 3.400 euros en concepte de despeses d'advocat.

caixer, banc, diners, targetaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per primera vegada en 15 anys, els salaris han augmentat en totes les categories professionals per sobre del 3%. Peròaquestes millores salarials són imperceptibles a causa de l'elevada inflació acumulada, que el desembre de 2022 va arribar gairebé al 33%. De fet,aquest últim any han augmentat considerablement les diferències salarials, segons categoria professional, sector i mida d'empresa.

Així es desprèn del 16è Informe Evolución Salarial 2007-2022 d'EADA i ICSA Grup, segons el qual, els que han tingut unaremuneració més elevadahan estat elscomandaments intermedis, amb unincrement anual del 5,99%-al mateix nivell que l'IPC actual-, passant dels 42.247 euros de 2021 als 44.778 (2.500 euros més). Segueixen elsempleats, que han tingut unincrement anual del 3,71%, passant dels 23.400 euros als 24.269 (uns 870 euros més) i, finalment, elsdirectius, amb unaugment del 3,40%, passant dels 82.719 euros els 85.531 euros en l'actualitat (2.812 euros més).

Revalorització de comandaments intermedis

Segons el Dr. Jordi Assens, Professor de l'Àrea d'Estratègia, Lideratge i Persones d'EADA, «la revalorització dels comandaments intermedis es correspon amb una demanda més important d'aquests professionals en les empreses, sobretot pimes i grans empreses». Segons la seva opinió, «van ser els més perjudicats durant l'etapa més crítica de la crisi financera de 2008, és a dir, entre 2010 i 2015, perquè moltes organitzacions van eliminar o van substituir perfils intermedis amb càrrecs de responsabilitat com a mesura d'estalvi de costos i, a més, van tenir un descens retributiu (passant, per exemple, d'un salari mig anual de 36.021 euros el 2008 al de 36.637 euros el 2014)». Per la seva part, Ernesto Poveda, President d'ICSA Grup, afegeix que «la conjuntura econòmica actual ha posat en evidència lanecessitat per part de les empreses de comptar amb més responsables d'àrees tècniques que aportin coneixement i valor afegit al desenvolupament de negoci i que contribueixin a l'augment de la productivitat».

Retribucióper sectors

Per sectors, el que explicaambremuneracions més elevadestorna a serbanca iassegurances: 92.980 euros en directius, 53.129 euros en comandaments intermedis i 28.489 en empleats. Segons Poveda, «el lideratge d'aquest sector es deu a la reorganització que va fer en els últims anys, la qual cosa s'ha accentuat amb les recents fusions i absorcions».

Lanovetatve donada pelincrement salarial en la indústriaen tots els càrrecs professionals, sobretot, en càrrecs directius, que en els últims dos anys n'han tingut unamillora de més de 5.000 euros, fins a arribar als 88.340 euros actuals. «És una bona notícia per a la nostra economia degut, sobretot, a la seva internacionalització i a l'augment de les exportacions», assenyala Poveda.

Però també destaca larevalorització al sector transport, que ha beneficiat especialment alscomandaments intermedis (que en els últims dos anys han augmentat el salari en uns 2.000 euros, arribant als 45.306 euros el 2022) i alsempleats(28.489 euros en l'actualitat). Segons el president d'ICSA, «la logística ha tingut un repunt durant la pandèmia i s'ha erigit com un dels sectors clau».

Al contrari, elcomerç i el turisme, dos dels sectors més afectats per la pandèmia, continuen registrant les remuneracions més baixes en totes les categories.

Diferències segons tipologia d'empreses i CCAA

En lespimes, els perfils ambmés increments salarialshan estat elscàrrecs directius(+6,21% en petita empresa arribant als 68.891 euros- i +5,02%, en mitjana empresa, amb un salari mitjà de 93.532 euros- ) i elscomandaments intermedis(+6,94% en petita empresa, arribant als 38.937 euros, i +5,30% en mitjana empresa, sent 47.376 euros).

En canvi, elsmés increments salarials dels empleatss'han produït en lagran empresa, superant el 6% i arribant a un sou mitjà anual de 27.504 euros. Això es deu, segons els autors de l'estudi, a la pressió sindical i a les negociacions que han dut a terme els comitès de treballadors en aquestes organitzacions.

Per Comunitats Autònomes,Madrid lidera els millors sous en totes les categories.En el cas delsdirectius,Madridlidera els sous amb una retribució mitjana de 90.740 euros, seguida deCatalunya(87.455 euros) iAstúries(84.283 euros). Aquestes tres mateixes comunitats i en el mateix ordre són les que lideren la retribució delscomandaments intermedis(aMadrid47.505 euros, aCatalunyade 45.785 euros i aAstúries44.125 euros).

En el cas delsempleats, els salaris són molt més baixos.Madridtorna a liderar la taulaamb 25.747 euros, segueixCatalunyaamb 24.815 euros i, en tercer lloc,Navarra, amb 24.627. Segons els autors, «a Catalunya s'han instal·lat moltes empreses innovadores que atrauran inversió a curt termini, però encara no es perceben els resultats».

Solucions

Pararevertiraquesta situació, els autors de l'estudi plantegen diverses solucions. Una d'elles ésavançar cap a un model retributiu flexibleque s'adeqüi a les circumstàncies actuals i a les necessitats dels professionals. Según Ernesto Poveda, «és contraproduent que els salaris es continuïn indexant a l'IPC». Segons la seva opinió, «és una variable a tenir en compte però no l'única, ja que és necessari incorporar conceptes com la conciliació, una flexibilitat més important o el teletreball, noves formes de compensació que s'alineïn millor amb la sostenibilitat de l'organització i la retenció del talent».

Per la seva part, Jordi Assens posa el focus en «una productivitat més grani eficiència de les empreses a través de talent qualificat i de la innovació». Posa l'exemple delimpacte que està tenint la Intel·ligència Artificial en l'augment de la productivitat de les empreses.A més, proposa altres mesures com són: «Eliminar oligopolis que generen inflació(com ha succeït al sector de l'energia),potenciar les aliances públicoprivadesidonar suport al creixement de pimes i start-upsque seran els unicorns del futur, vincular la productivitat de l'empresa a unmajorrepartiment de beneficis entre els treballadors, o fer unmillor ús dels fons europeus».

tracking