Diari Més

Recerca

Substituir el 10% dels aliments processats redueix el risc de patir qualsevol tipus de càncer

El treball, liderat per l'OMS, és el més gran fet fins ara sobre la relació entre alimentació i malalties oncològiques

Alerta sanitària a Europa per la presència de nitrosamines cancerígenes i genotòxiques en diversos alimentsEFSA / Twitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Menjar aliments processats incrementa el risc de patir càncer. Així ho mostra l'estudi més ampli i complet fet fins ara sobre la relació entre càncer i processats, que ha inclòs més de 450.000 persones de nou països europeus. El treball demostra que substituir el 10% de la ingesta de productes processats per d'altres que no ho són redueix el risc de patir qualsevol tipus de càncer. L'estudi es publica a The Lancet Local Healthi ha estat liderat per l'Agència Internacional de Recerca del Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Hi ha participat el doctor Antonio Agudo, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

El treball ha analitzat la relació de l'alimentació amb 25 tipus de càncers i ha utilitzat dades de la cohort de l'Estudi Europeu Prospectiu en Càncer i Nutrició (EPIC, pel seu nom en anglès).

Davant d'aquests resultats, el doctor Antonio Agudo, cap del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l'IDIBELL i l'ICO, indica que, amb les dades d'incidència actuals de càncer a l'estat espanyol, «això significaria evitar, anualment, entre 11.000 i 14.000 casos».

El doctor Agudo també destaca que els tumors que «més es beneficiarien d'aquest efecte protector serien els del tracte digestiu i el càncer de mama», en declaracions recollides per l'IDIBELL.

L'equip investigador ha considerat com a aliments processats productes relativament senzills elaborats amb l'addició d'ingredients culinaris. En són exemples les verdures, fruites i els llegums enllaunats; fruits secs salats o ensucrats; peix en conserva i begudes alcohòliques produïdes per fermentació.

S'han considerat aliments ultraprocessats els que s'elaboren a partir de formulacions d'ingredients industrials que no s'utilitzen en les preparacions culinàries domèstiques, com per exemple les carns processades com els embotits; els refrescos carbonatats i begudes energètiques; els pans i pastes envasades o els plats preparats.

Els investigadors apunten que la relació entre aliments ultraprocessats i risc de càncer pot ser per la forta associació d'aquest menjar amb l'obesitat, conegut factor de risc, i l'exposició a contaminants, additius i altres substàncies. Tot i així, encara no és possible identificar les causes concretes responsables de l'efecte observat.

Els participants de l'estudi van proporcionar informació detallada sobre el consum diari d'aliments i begudes, que va ser avaluat i classificat segons una escala estàndard internacional. De mitjana, els aliments processats i ultraprocessats representaven el 27% de la ingesta diària dels participants en l'estudi, però aportaven més del 50% de les calories. Els participants que mostraven un major consum d'aliments processats responien a perfils més joves, més alts, amb menys estudis superiors i físicament més actius.

tracking