Diari Més

Aquest és l'aliment «més sa del món», segons la ciència, que gairebé no es menja a Espanya

És una verdura i aporta una gran quantitat de nutrients essencials

Imatge d'arxiu d'una torrada amb

Aquest és l'aliment «més sa del món», segons la ciència, que gairebé no es menja a EspanyaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l'hora d'elaborar una dieta saludable, les verdures no poden faltar en el menú. No obstant això, la gamma és àmplia, així que cal preguntar-se quines són les que hauríem d'incorporar amb major freqüència en la nostra alimentació.

L'any 2014, un grup d'investigadors de la Universitat William Paterson de Nova Jersey (els Estats Units) es van fer aquesta pregunta. I, segons van publicar en el mitjà acadèmic Preventing Chronic Disease, publicat pel Centre de Control de Malalties (CDC) estatunidenc, van arribar a una conclusió; entre les verdures, la més sana són els créixens.

En realitat, aquests autors buscaven definir el terme Powerhouse Fruits & Vegetables (PFV, alguna cosa així com 'vegetals energètics'), citat en diverses recomanacions emeses a nivell nacional als Estats Units sobre pautes nutricionals idònies per a prevenir malalties cròniques, però el significat de les quals rares vegades era precisat.

Per a això, van elaborar un llistat de 47 verdures i fruites, de les quals van analitzar la seva densitat nutricional: el percentatge que aportaven de la quantitat recomanada d'uns certs nutrients (concretament, van seleccionar 17 nutrients essencials) per cada 100 quilocalories. Dins d'aquests 47, 41 proporcionaven almenys el 10% de la dosi diària recomanada d'aquests nutrients i per tant van ser considerats PVF; això sí, el clar triomfador va ser els créixens.

Els créixens són una hortalissa que creix en pantans i cursos d'aigua. És nativa d'Europa i Àsia Central, i es considera un dels primers aliments consumits per l'ésser humà. En els paràmetres estudiats, (contingut en potassi, fibra, proteïnes, calci, ferro, tiamina, riboflavina, niacina, àcid fòlic, zinc i vitamines A, B6, B12, C, D, E i K) els créixens va aconseguir la màxima puntuació: un 100, cosa que significa que la quantitat necessària de créixens per a obtenir 100 kcal també proporciona el 100% de la quantitat diària recomanada de tots aquests nutrients.

Per descomptat, amb aquests valors, es fa evident que convé considerar els créixens com un possible element a afegir amb freqüència en les nostres dietes. Això sí, això no significa que hàgim d'alimentar-nos exclusivament de créixens; la clau és aconseguir una alimentació variada i equilibrada, amb altres ingredients que també ens aportin substàncies com a hidrats de carboni o proteïnes.

En aquest sentit, el mateix estudi va identificar altres vegetals amb altes aportacions nutricionals, com ara la col xinesa (amb una puntuació de 91,99) o la bleda suïssa (amb un 87,27).

Al nostre país, els créixens són un aliment accessible i de baix preu, si bé no gaire consumit (entre altres qüestions, les condicions climatològiques no han afavorit tradicionalment el seu gran cultiu i per tant no compta amb una gran tradició en la nostra gastronomia). Afortunadament, temps recents han vist un augment de la seva presència en receptes com a amanides, en les quals encaixa a la perfecció.

tracking