Diari Més

Troben una proteïna essencial per a mantenir la funció antitumoral dels limfòcits

La CPEB4 permet a les cèl·lules adaptar-se a l'estrès crònic

Un cervell.

Una proteïna del fetge pot ser la culpabe de contraure l'AlzheimerPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, liderats per Raúl Méndez, han descobert que la proteïna CPEB4 és essencial perquè els limfòcits puguin exercir la seva funció antitumoral en les condicions d'estrès cel·lular.

Segons la recerca, que publica la revista The EMBO Journal, CPEB4 permet a aquestes cèl·lules immunes adaptar-se a l'estrès crònic generat per la secreció de citocines, essencial perquè adoptin la seva funció i puguin eliminar les cèl·lules canceroses.

Raúl Méndez, cap del laboratori de Control Translacional del Cicle Cel·lular i Diferenciació del IRB Barcelona, ha explicat aquest dimarts que els limfòcits T són agents del sistema immune que se situen entorn del tumor amb l'objectiu d'identificar i eliminar les cèl·lules tumorals.

Per aquest motiu necessiten produir una gran quantitat de proteïnes, els que genera estrès cel·lular crònic.

«Si bloquegem CPEB4, els limfòcits T no són capaces de suportar l'estrès i moren, de manera que no poden frenar el creixement del tumor. CPEB4 és, per tant, un element necessari a tenir en compte per a garantir l'efectivitat de la immunoteràpia en el tractament del càncer», ha explicat Méndez.

«El microentorn del tumor és, a més, una regió en la qual l'estrès cel·lular està exacerbat per la falta de nutrients i d'oxigen, a causa de la gran velocitat de reproducció de les cèl·lules del càncer», ha afegit l'investigador.

El denominat estrès cel·lular «agut», el més habitual, està dissenyat per a resoldre ràpidament una situació de perill potencial o eliminar la pròpia cèl·lula, mentre que l'estrès crònic és present en nombroses situacions fisiològiques, la qual cosa permet dur a terme determinades funcions cel·lulars.

«Un exemple són els limfòcits T, en els quals l'estrès crònic és un mecanisme necessari per a suportar aquestes situacions», segons Méndez.

«Intervencions que afavorissin l'adaptació a l'estrès crònic a les cèl·lules immunes enfront de l'estrès agut afavoririen la resposta immune enfront dels tumors», ha assenyalat l'investigador del IRB Marcos Fernández-Alfara, que va portar a terme aquest estudi com a part dels seus estudis de doctorat en el IRB Barcelona i que actualment treballa en Clarivate Analytics.

Els científics, que han rebut la col·laboració del laboratori que dirigeix Eduard Batlle en el IRB, investigaran ara com influeixen l'envelliment i la dieta en els nivells de CPEB4 i, per tant, en una resposta adequada a l'estrès.

tracking