Diari Més

Alerta sanitària a Europa per la presència de nitrosamines cancerígenes i genotòxiques en diversos aliments

«Planteja un problema de salut per a tots els grups d'edat de la població de la UE»

Alerta sanitària a Europa per la presència de nitrosamines cancerígenes i genotòxiques en diversos alimentsEFSA / Twitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les seves sigles en anglès) ha avaluat el risc per a la salut pública associat a la presència denitrosamines en determinats alimentsi ha llançat un avís que existeixen deu nitrosamines presents en aquests aliments quepoden ser carcinògenes igenotòxiques,ja que poden danyar l'ADN. Es tracten de compostos que poden formar-se als aliments durant la seva preparació o transformació i que, sens dubte, planteja un important problema de salut pública.

«La nostra avaluació conclou que el nivell d'exposició a les nitrosamines als alimentsplanteja un problema de salut per a tots els grups d'edat de la població de la UE»,ha indicat el doctorDieterSchrenk, president de la Comissió Tècnica de Contaminants de la Cadena Alimentària. Així mateix, l'expert ha afegit que «basant-nos en estudis en animals, considerem que la incidència de tumors hepàtics en rosegadors és l'efecte més nociu per a la salut».

En quins aliments s'han detectat

«Per a garantir un alt nivell de protecció dels consumidors, en la nostra avaluació del risc desenvolupem el pitjor escenari possible.Assumim que totes les nitrosamines presents als aliments tenien el mateix potencial per a causar cànceren les persones que la nitrosamina més perjudicial, encara que això és improbable», detalla el doctorSchrenk.

S'han detectat aquests compostos enproductes càrnics curats, peix processat, cacau, cervesa i altres begudes alcohòliques. «El grup alimentari més important que contribueix a l'exposició a les nitrosamines és la carn i els productes càrnics», adverteixen. Així mateix, aquestes substàncies poden estar presents en altres productes com «hortalisses processades, cereals, llet i productes lactis, o aliments fermentats, en salmorra oespeciats».

I què passarà ara? Després d'aquesta revisió, el dictamen de l'EFSAes compartirà amb la Comissió Europea per adebatre amb les autoritats de cada país les mesures de gestió del risc que siguin necessàries.

tracking