Diari Més

Un estudi espanyol qüestiona que practicar esport ajudi al cervell: aquest és el motiu

Investigadors de la Universitat de Granada es plantegen la posició oficial de l'OMS

Les persones que fan esport tenen uns menors nivells de metilació de la informació genètica.

exercici físic, córrer, caminar, esportPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi realitzat per científics de la Universitat de Granada (UGR), pertanyents al Centre de Recerca Ment, Cervell i Comportament (CIMCYC), ha mostrat que fer exercici de manera regular no té tants beneficis a nivell cognitiu com es pensava fins ara, o almenys, l'evidència científica revela que aquest efecte és insignificant.

En la seva recerca, publicada en la revista científica 'Nature Human Behaviour', Luis Ciria, investigador del CIMCYC i membre del grup Cervell Humà i Cognició, i els seus col·laboradors van revisar 24 metaanàlisi per a posteriorment centrar-se en 109 estudis controlats per aleatorització, que solen utilitzar-se per a determinar relacions causals, abastant 11.266 participants sans i de totes les edats.

Els autors van mostrar que els efectes positius originals, petits i estadísticament significatius de l'exercici físic sobre la cognició desapareixien en totes les edats (des de nens fins a les persones majors) i funcions cognitives després de tenir en compte els possibles efectes moderadors (com les línies de base dels estudis i les diferències entre els grups de control, un aspecte fonamental dels dissenys d'intervenció per a controlar problemes metodològics com l'efecte placebo) i corregir pel biaix de publicació.

L'article, a més, destaca que la literatura científica sobre els efectes de l'exercici sobre les funcions cognitives ha crescut de manera exponencial en els últims anys basant-se en «missatges exagerats, sense tenir en compte troballes contradictòries i el sorgiment de veus crítiques».

L'estudi insisteix que la majoria dels fiqui-anàlisi «mostra importants deficiències metodològiques (per exemple, baixa potència estadística, falta de solapament en les fonts d'evidència, biaix de publicació, etc.)». «Per tant, els seus resultats no representen necessàriament l'efecte real de l'evidència acumulada al llarg del temps», indiquen.

Els autors subratllen que les seves troballes no suggereixen que l'exercici físic no pugui tenir efectes positius en el funcionament cognitiu en absolut, ni que pugui ser perjudicial per a la cognició. No obstant això, emfatitzen la necessitat de «cautela» a l'hora d'establir una relació causal entre l'exercici i la cognició, ja que actualment les proves causals no són sòlides.

Per exemple, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana actualment l'exercici regular com a mitjà per a mantenir un estat cognitiu saludable en la infància i persones majors, una recomanació que, segons l'estudi de la Universitat de Granada, no estaria avalada per l'evidència científica disponible fins avui.

Malgrat aquests resultats, els investigadors conclouen que els beneficis de l'exercici físic, especialment pel que fa a la salut física, «són suficients en si mateixos per a justificar polítiques de salut pública basades en proves per a promoure la pràctica d'esport de manera regular en la vida quotidiana de les persones, sense haver d'apel·lar als suposats efectes a nivell cognitiu».

tracking