Diari Més

Els laxants podrien augmentar el risc de demència

Existeix una relació íntima entre el que succeeix en l'intestí i en el sistema nerviós central

L'impacte econòmic de llençar residus al vàter suposa uns sobrecostos d'entre 500 i 1000 milions d'euros a Europa.

Cada persona llença al vàter 1,5 kg de tovalloletes i altres residus d'higiene personal a l'anyPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En els últims anys, són molts els investigadors que s'han centrat en la hipòtesi de l'eix cervell-intestí. Segons aquests postulats, que cada vegada compten amb més evidència científica sòlida darrere, existeix una relació íntima entre el que succeeix en l'intestí i en el sistema nerviós central.

Així, fenòmens com les intoleràncies alimentàries, la composició de la microbiota intestinal o uns certs trastorns digestius podrien tenir una influència determinant en l'aparició d'uns certs trastorns neurodegeneratius com l'alzheimer o la demència. Ara, un nou estudi ha relacionat l'ús de laxants sense recepta amb el risc de desenvolupar aquest tipus de malalties.

Tal com publiquen els autors en el mitjà especialitzat Neurology, la troballa parteix de dades de participants d'entre 40 i 69 sense historial previ de demència, extrets de l'estudi prospectiu UK Biobank. D'aquests perfils, es va identificar l'ús de laxants autoreportat en les setmanes prèvies a la col·lecta de dades i es va creuar amb els casos de demència, alzheimer o demència vascular obtinguts a partir dels ingressos hospitalaris i del registre de defuncions fins a l'any (2020).

Per a augmentar la precisió, es van ajustar variables relacionades com ara les característiques sociodemogràfiques, factors de l'estil de vida, altres condicions mèdiques, historial familiar o medicació regular.

D'aquesta manera, van trobar que l'ús regular de laxants s'associava amb un major risc de desenvolupar demència més endavant en la vida (amb un quocient de risc d'1.51, cosa que significa que les persones que els empraven regularment tenien un risc un 51% major de desenvolupar demència); les probabilitats s'incrementaven en paral·lel al nombre de tipus de laxants emprats. Cal assenyalar que aquestes associacions eren especialment robustes en els pacients que usaven diversos tipus de laxant o els que usaven laxants osmòtics.

Encara que els resultats es mantenien en realitzar diferents tècniques analítiques i ajustar les diferents variables, sí que és cert que l'estudi té unes certes limitacions (principalment a causa del caràcter autoreportat de les dades sobre l'ús de laxants). Per això, els autors recomanen cautela a l'hora d'interpretar-los i demanen que s'investigui a través d'altres tècniques la relació entre els laxants i la demència.

tracking