Diari Més

Aquests són els símptomes que et poden alertar d'un tumor cerebral

Entre ells hi ha el mal de cap o la fatiga i la somnolència

Imatge d'arxiu

mal de cap, aneurismaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui dia, els tumors i càncers suposen una de les principals causes de mortalitat al món. Sobretot els originats al sistema nerviós central i, concretament a l'encèfal, representen alguns dels més temuts per la dificultat del seu tractament i la important limitació física que poden ocasionar.

Entre la simptomatologia més habitual hi ha:

  • Mal de cap. És la símptoma més freqüent que es produeix durant el desenvolupament d'un tumor cerebral. És present en el 60% dels casos, a causa de la hipertensió intracranial que es desenvolupa per l'efecte de pressió directa produïda pel tumor o bé per l'aparició d'hidrocefàlia. Sol tractar-se d'un dolor que afecta tot el cap i als dos costats i sol ser pitjor en estar tombats. En un 40% dels casos pot anar acompanyat de vòmits.
  • Crisis epilèptiques. Poden presentar-se en forma de les conegudes convulsions, o de forma més subtil com a moviments repetitius i incontrolats, o fins i tot només com uns segons o minuts en què el pacient es troba com absent i sol associar-se a moviment de xumet dels llavis.
  • Fatiga, somnolència i trastorns de memòria. Es donen amb relativa freqüència la fatiga, la somnolència excessiva i els trastorns de memòria.
  • Trastorns de la personalitat i la conducta. Els problemes funcionals que poden ocasionar els tumors depenen de l'àrea del cervell on s'estiguin produint. Per exemple, si es dóna creixement tumoral a la regió prefrontal del cervell són més probables els trastorns de la personalitat i de la conducta; si es donen a la part posterior del lòbul frontal hi ha més probabilitat de pèrdua de la força en alguna extremitat; a la regió parietal es poden originar problemes sensitius o de tipus d'alteració de capacitats de càlcul o d'escriure. Al lòbul temporal es poden donar alteracions auditives, i tant al temporal com a l'occipital hi pot haver alteracions visuals. Una afectació del cerebel pot ocasionar alteracions de la coordinació i de lequilibri.
  • Afàsies o trastorns del llenguatge. Si el desenvolupament del tumor es dóna a l'hemisferi cerebral dominant, podeu determinar la possibilitat d'aparició de trastorns del llenguatge (afàsies). Aquests poden ser d'expressió, en què el pacient sap què vol dir, però és incapaç de trobar les paraules correctes, només pot emetre sons o síl·labes repetitives i incoherents, o de comprensió, en què s'afecta la capacitat de comprensió del llenguatge oral, però no la comprensió de senyals, signes o llenguatge escrit.

Davant l'aparició de símptomes d'evolució lenta que facin sorgir el dubte sobre si es tracta d'un procés no banal, es recomana consultar amb el metge de capçalera per avaluar el problema.

tracking