Diari Més

La qualitat del somni és més important per a la salut que la durada, segons un estudi

El 'jet lag social' es considera predictor de major estrès i pitjor salut

Un estudi ha determinat els riscos de passar massa hores dormint.

Aquests són els riscos per a la salut de dormir massaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El somni és un procés fonamental del nostre organisme, que no podem descurar i que en tot cas hauríem d'assegurar-nos de complir en la quantitat suficient.

Amb tot, dormir molt no serveix si no dormim bé. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat un nou estudi portat per la CharlesUniversityde Praga (República Txeca) i publicat en el mitjà acadèmic d'accés obertPLOSOne.

Concretament, aquests investigadors han conclòs que la qualitat del descans té un impacte major en la qualitat de vida del pacient que el temps o la durada d'aquest. Es tracta del primer treball a atendre a l'efecte dels canvis en la qualitat del descans sobre la qualitat de vida i a l'anomenat 'jetlagsocial', un desajustament entre els ritmes de somni interns i les demandes ambientals.

Així, van prendre dades d'una mostra de llars al llarg de tres anys i van entrevistar a tots els membres d'aquestes llars, aconseguint un total de 2.046 enquestes en 2019 i 2.161 en 2020.

Mitjançant aquest mètode, van trobar que el jetlagsocial i la durada del somni resultaven importants a l'hora d'explicar diferències en la qualitat de vida de diferents persones. El jetlagsocial es relacionava amb una menor satisfacció vital i major estrès, mentre que una durada excessiva del somni es va associar a menors nivells de felicitat i una pitjor salut subjectiva.

En canvi, una major qualitat del somni va ser la variable més important en associar-te amb millors resultats en els diversos paràmetres avaluats de la qualitat de vida, com la satisfacció vital, el benestar, la salut subjectiva o la felicitat.

Aquests resultats són consistents amb l'evidència prèvia, que ja havia llançat que una qualitat del descans adequada constitueix un important predictor d'una major qualitat de vida.

tracking