Diari Més

La diabetis de tipus II pot causar demència, segons un estudi

Les persones amb diabetis tens fins al doble de risc de patir demència

És un estudi fet per investigadors dels Centres de Control de Malalties estatunidenques.

Experts alerten que els casos de diabetis en joves podrien multiplicar-se per 7 en les pròximes dècadesPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La salut humana constitueix un conjunt molt complex en el qual diversos elements estan interrelacionats de maneres a vegades difícils de desentranyar. Així, fa temps que els científics són conscients de les connexions que existeixen, per exemple, entre el sistema cardiovascular i el nerviós.

En aquesta línia, un nou estudi publicat en el mitjà especialitzatMedRxivi dut a terme sobre una mostra de més de 300.000 pacients ha trobat alguns mecanismes que podrien explicar la manera en què la diabetis de tipus II, una malaltia que és de tipus fonamentalment metabòlic i cardiovascular, podria estar darrere del desenvolupament posterior d'un trastorn de tipus neurodegeneratiu com és la demència.

L'evidència prèvia ja havia indicat que les persones amb diabetis tenien un risc entre 1,4 i 2,2 vegades major de desenvolupar demència que les persones sense la condició. La naturalesa de la relació, no obstant això, segueix sense estar del tot clara.

Per això, aquests investigadors van segmentar la cohort en dos grups (aquells que patien diabetis i aquells que no) i van realitzar una anàlisi basada en l'aleatorització mendeliana (un mètode que té en compte la variació mesurada en gens la funció dels quals és coneguda per a examinar l'efecte causal que té un factor de risc modificable, com la diabetis de tipus II, en el desenvolupament d'una malaltia, en aquest cas la demència).

Efectivament, el risc de patir demència era pròxim al doble en aquells amb diabetis (un 2% enfront d'un 1%). La prevalença de l'alzheimer era més o menys similar en els dos subgrups, per la qual cosa la diabetis es relaciona més fortament amb altres formes de demència com la demència vascular.

Encara així, els investigadors ressalten que l'estudi té algunes limitacions. La principal, diuen, és que la majoria dels participants eren homes, amb el que els resultats no són immediatament traslladables a les dones.

tracking