Diari Més

L'Agència Espanyola de Medicaments alerta de la relació entre diversos antiinflamatoris i el càncer

Es tracta dels inhibidors de la cinasa Janus o inhibidors JAK

Imatge d'arxiu de medicaments.

Aquests són els medicaments amb problemes de subministrament a EspanyaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els medicaments són substàncies altament regulades darrere de la seguretat de tots els que els usen, però això no evita que existeixin alguns possibles efectes secundaris que en uns certs casos arriben a ser greus. Per això, és fonamental seguir les instruccions del metge que ens els recepta a l'hora de prendre'ls.

En aquest sentit, recentment l'Agència Europea de Medicaments (EMA)i l'Agència Espanyola de Medicaments i productes sanitaris (AEMPS)han emès advertiments sobre el risc d'una sèrie de medicaments antiinflamatoris, els inhibidors de la cinasaJanus(coneguts com a inhibidorsJAK).

Aquesta alarma parteix dels resultats preliminars d'un assaig clínic en el qual es va observar que els pacients d'artritis reumatoide tractats amb aquests fàrmacs tenien un major risc de neoplàsies malignes, a més de major risc d'esdeveniments adversos cardiovasculars majors.

De fet, el comitè avaluador de laEMA(PRAC)considera que tots els inhibidors deJAKpoden causar com a efectes adversos un augment dels esdeveniments cardiovasculars majors, neoplàsies malignes (càncer), tromboembolismes venosos, infeccions greus i mortalitat per totes les causes.

Encara així, aquestes dades no justifiquen per si sols la retirada del mercat els medicaments, actualment emprats en el tractament d'afeccions cròniques amb un component inflamatori com ara uns certs tipus d'artritis, colitis ulceroses o dermatitis atòpiques.

Per contra, i a l'espera que la Comissió Europea emeti una decisió definitiva sobre l'estatus d'aquests fàrmacs, es considera que són apropiats per a aquells pacients que no tinguin tractaments alternatius disponibles i compleixin una sèrie de característiques: ser majors de 65 anys, tenir risc elevat d'efectes cardiovasculars majors, fumar o haver-ho fet durant molt de temps, en pacients amb factors de risc de coàguls en els pulmons... En cada cas, serà el metge qui hagi de valorar el risc que suposa enfront dels beneficis possibles.

tracking