Diari Més

Experts d'Harvard creen un 'superbacteri' immune a tots els virus de la naturalesa

És una modificació en un laboratori de l'espècie E. coli

El bacteri E.coli està present a la femta humana.

Desenvolupen hidrocarburs a partir dels sucres del bacteri E.coliCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sovint pensem en els bacteris i en els virus com dos dels nostres grans enemics, però això és una generalització bastant poc precisa. En realitat, la majoria dels virus i dels bacteris ni tan sols afecten els éssers humans: i, posats a trobar enemistats èpiques, potser una de les més importants en tota la naturalesa és la que es dona entre aquestes dues classes de microorganismes.

Per això, els bacteris s'han convertit en una eina molt important en la recerca contra els virus i viceversa. Ara, un grup d'investigadors de l'Escola de Medicina d'Harvard (els Estats Units) ha modificat un cep bacterià, concretament de la famosa espècie E. coli de manera que sigui immune a tots els virus de la naturalesa.

L'objectiu d'això, detallen en l'article publicat sobre aquest tema en la revista científica Nature, és eliminar el risc de contaminació viral, un problema seriós que pot produir greus pèrdues en aquells processos productius industrials que involucren bacteris (per exemple, en la fabricació de medicines com la insulina).

Sigui com sigui, es tracta de la primera vegada que es desenvolupa la tecnologia necessària com per a crear organismes que no poden ser infectats per cap virus conegut.

Amb tot, la idea de bacteris invencibles davant els virus, màximament quan el subjecte experimental en aquest cas és un bacteri infecciós en humans com és l'E. coli, planteja en si mateixa unes certes preocupacions en matèria de seguretat. Respecte a això, els autors del treball aclareixen que el propi mètode actua com una mesura de seguretat destinada a impedir que el material genètic modificat pugui incorporar-se a cèl·lules naturals, evitant el risc de fugida a la naturalesa.

En essència, la qual cosa aquests científics van fer va ser modificar l'ADN del bacteri de tal manera que produeixi tots els components necessaris per a la seva vida a partir de menys segments genètics, evitant que molts virus puguin reproduir-se correctament (ja que necessiten les seccions que manca). Per a acabar d'arrodonir la immunitat, van introduir partícules deARNt(ARN de transferència, un tipus de material genètic que la cèl·lula empra en els processos per a fabricar proteïnes a partir de les instruccions codificades en l'ADN) editades de manera que el bacteri no pugui produir proteïnes virals.

Amb això aconsegueixen, d'altra banda, que aquests bacteris no puguin transmetre gens de manera horitzontal a altres (un fenomen que es dona en el món bacterià pel qual es 'passa' material genètic d'una cèl·lula a una altra), ja que els organismes no modificats no poden fabricar proteïnes útils a partir de les instruccions alterades. Per a major seguretat, es va incloure a més una modificació genètica que feia als bacteris dependents d'un aminoàcid no existent en la naturalesa, de manera que no puguin escapar fora de condicions de laboratori.

tracking