Diari Més

El motiu pel qual els perfeccionistes tenen més risc de patir trastorns alimentaris

La doctora Marta Rodríguez de Lorenzo revela els factors que poden fer aparèixer trastorns alimentaris (TCA)

La societat i les xarxes socials juguen un paper fonamental tant per a prevenir aquestes malalties com per a propiciar-les.

El motiu pel qual els perfeccionistes tenen més risc de patir trastorns alimentarisEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directoramèdic psiquiatra deRenaceTCAi vicepresidenta de l'associació 'Cómete tus miedos', la doctora Marta Rodríguez de Lorenzo, assegura que entre els factors que poden fer aparèixertrastorns alimentaris (TCA)també estan «uns certs trets de personalitat com un excessiu perfeccionisme, un alt grau d'autoexigència o la necessitat de controlar-lo tot».

Els factors que fan aparèixer aquests trastorns alimentaris poden ser detipus individual, grupal i social,i la combinació d'aquests pot provocar tant el desenvolupament de la malaltiacom contribuir al seu manteniment.

Baixa autoestima, inseguretat, obesitat...

L'experta assenyala que labaixa autoestima, la inseguretat, l'obesitat, un ambient familiar desestructurato una educació en la qual no es potencia assertivitat, així comhaver viscut abusoso alguna experiència inapropiada de manera primerenca amb la sexualitat també són causes que es repeteixen en l'aparició d'aquestes malalties.

Al seu torn, la societat i les xarxes socials juguen un paper fonamental tant per a prevenir aquestes malalties com per a propiciar-les. «Les xarxes socials són una arma de doble tall, per unapart són un lloc on hi ha molta informació saludable sobre salut mental que pot fer que aquestes persones no se sentin soles i trencar amb l'estigma, d'altra banda poden ser un lloc molt perillós en deixar-se influenciar per modes, tendències o informacions falses», assegura la doctora Rodríguez de Lorenzo.

Nens i adolescents

Per part seva, la presidenta de la clínica ReneixTCAi l'associació 'Cómete tus miedos',Marta Tena Briceño, explica que «elsTCAsorgeixen a qualsevol edat, però predominen en l'adolescència, la majoria dels casos es donen entre els 12 i els 18 anys, encara que cada vegada es troben més casos en edats entorn dels vuit anys».

Les dones tenen més risc

Ser dona també es considera un risc, elles són les que més sovint pateixen aquest tipus de malalties amb una proporció 9 a 1, segons dades dels últims estudis.

D'altra banda, les expertes incideixen en quèl'educació és clau per a la prevenció delsTCA.Els experts advoquen per educar en la riquesa de crear vincles sans amb les persones que ens envolten per a poder créixer. Segons Marta Tena «fomentar un aprenentatgedes de la reflexió, qüestionar la informació que els impacta diàriament és molt important».

A nivell individual consideren imprescindible que es realitzi un exercici deno enfocar-se en el cos ni la imatge dels altressinó en la salut emocional i en els objectius, i tractar de sermolt acurats amb els comentaris.

«Sense prevenció estem abocats al fet que elsTCAes continuïn disparant en xifres sense control pel que el paper de l'educació és molt important en la prevenció», explica Marta Tena i exposaqueensenyar a la població més vulnerable, com a nens i adolescents,és essencial perquè els TCA disminueixin.

Tena insisteix en la importància de mostrar a aquestes generacions que «l'autocura, l'autoestima, l'amor propii l'èxit social, entre altres, no es troben complint uns certs estàndards de bellesa és imprescindible».

tracking