Diari Més

Economia

Les cinc claus per saber si t'estan estafant amb monedes d'un euro

El Banc d'Espanya ha elaborat una guia amb cinc passos per detectar les monedes fraudulentes

S'aconsella no acceptar monedes que sembla que puguin haver estat manipulades o molt deteriorades.

Les cinc claus per saber si t'estan estafant amb monedes d'un euroPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el cada vegada més desfasat comerç en efectiu no sempre és fàcil distingir, quan s'intercanvien monedes, comprovar l'autenticitat d'aquestes. Les falsificacions han estat un mal més freqüent del desitjable. Per això, el Banc d'Espanya ha elaborat una llista per distingir les monedes falsificades de les que realment compten amb valor. Aquests consells, agrupats a la regla dels 5 passos, poden ajudar a detectar possibles enganys.

Verificació

El primer pas és el de la verificació. Consisteix a assegurar-se que les monedes d'euro no siguin d'un país que no pertany a l'Eurosistema. Per això, cal comprovar les dues cares de la moneda, la cara nacional i la cara comuna. En aquesta última es troba el número del valor de la moneda, el mapa i la paraula Euro o Euro Cent.

A la cara nacional apareix tant l'any d'encunyació de la moneda com la imatge que identifica al país emissor. A més, a la part externa de la moneda aquests gravats estaran envoltats per les 12 estrelles de la bandera europea. Cada país té els seus propis gravats i és complex identificar-ne o reconèixer-los; no obstant això, davant del dubte, el Banc d'Espanya suggereix comprovar-ne la veracitat.

Actualment l'euro és la moneda de 20 països: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Xipre, Croàcia, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos i Portugal . D'altra banda, hi ha països membres de la Unió Europea, però que no compten amb l'euro com a moneda oficial: Bulgària, Txèquia, Hongria, Polònia, Romania i Suècia.

Alineament

Aquest segon pas, es detalla a les instruccions del Banc d'Espanya, consisteix a agafar la moneda i girar-la, cosa que ha de donar com a resultat una alineació vertical de les imatges gravades, cosa que es coneix com el gir moneda.

Concordança

El tercer pas s'atura al disseny del mapa. I és que, a partir del 2007, les monedes van ser encunyades amb tot el mapa del continent europeu, i no només amb els països que pertanyen a l'Eurosistema. Aleshores, a les monedes que estiguessin encunyades a partir d'aquest any, caldria buscar el mapa d'Europa al complet. És a dir, si una moneda té gravat com a any d'encunyació el 2012, però no surt tot el mapa del continent complet, seria falsa.

Magnetisme

Les monedes no falsificades d'un i dos euros són magnètiques només al centre. Tot i això, les de baixa denominació, és a dir, les de 1, 2 i 5 cèntims, són molt magnètiques. Per part seva, les de 10, 20 i 50 cèntims, les de denominació mitjana, no són magnètiques en absolut. Aquest truc és més complex de comprovar, en ser necessari un imant, per exemple, per portar-lo a la pràctica i funcionar de manera diferents per a les diferents monedes, però és un dels més útils.

Mapa d'Europa

Per acabar, cal tenir en compte que les monedes d'1 i 2 euros tindran el mapa d'Europa gravat amb un tacte rugós, aspecte que es pot comprovar únicament amb el mateix tacte.

Més enllà de tots aquests trucs que es pot fer en el dia a dia, el Banc d'Espanya posa èmfasi que «l'excepcional qualitat d'encunyació de les monedes d'euro permet que la definició dels gravats no desaparegui malgrat un gran ús» . A més, la Unitat d'Anàlisi de Moneda del Banc d'Espanya aconsella no acceptar monedes que sembla que puguin haver estat manipulades o molt deteriorades.

tracking