Diari Més

Creen una intel·ligència artificial capaç de detectar el càncer de mama anys abans que es desenvolupi

Els experts esperen reduir els errors en els diagnòstics amb l'algoritme

Imatge d'una mamografia.

Identifiquen nous biomarcadors de resistència a un dels tractaments contra el càncer de mamaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Intel·ligència Artificial s'ha postulat en poc temps com una tecnologia amb un enorme potencial revolucionari en moltes àrees de la nostra vida, i la medicina no anava a ser menys. De moltes maneres diferents, els científics i els metges estan aplicant-la per a millorar els tractaments i els diagnòstics de, per exemple, molts tipus de càncer.

Així, un grup d'investigadors del Lauder Breast Cancer Center del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (els Estats Units) està emprant un algorisme dissenyat per científics de l'Institut Tecnològic de Massachussets (també als Estats Units) per a predir els casos de càncer de mama fins a quatre anys abans que es desenvolupin.

Tal com ha explicat el doctor Larry Norton, director mèdic de la institució, en una entrevista concedida al mitjà estatunidenc CNN, la clau està a detectar una sèrie de taques que, a futur, poden desenvolupar-se i convertir-se en càncer de mama.

Aquestes taques, va puntualitzar, no són en si mateixes un senyal de l'aparició inicial del propi càncer, sinó que han de servir com a senyal als radiòlegs per a estar previnguts i començar a realitzar un seguiment més estret o fins i tot a prendre decisions amb la pròpia pacient.

L'algorisme es va desenvolupar emprant un ampli banc d'imatges de mamografies de pacients sanes que o bé van desenvolupar un càncer de mama més endavant o que fins i tot mai van arribar a patir-lo. D'aquesta manera, i tal com solen operar les intel·ligències artificials, el sistema busca patrons en comú en totes les que van emmalaltir (i que no apareguin en les que no ho van fer).

En opinió de Norton, una tecnologia així podria ajudar a reduir a zero el nombre d'errors diagnòstics, que actualment és considerable en el càncer de mama: fins un de cada vuit. Cal recordar, a més, que com succeeix amb la majoria dels tumors la detecció precoç del càncer de mama millora amb molt el pronòstic de la pacient.

tracking