Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
17.52 º
9.252 Km/h
Salut
La investigació liderada per l'IIBB podria obrir el camí a noves teràpies

parkinson, invvestigació, persona gran, ancià

L'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) del CSIC lidera la investigació.

IIBB

Un estudi revela relació entre la resposta inflamatòria perifèrica i el parkinson

Els experts assenyalen que és probable que els mecanismes que provoquen la malaltia siguin variables i diferents segons el pacient

Actualitzada 22/03/2023 a les 20:01

Investigadors de l'Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS) han demostrat que existeix una important relació entre la resposta inflamatòria, la malaltia de Parkinson i les seves característiques genètiques, la qual cosa es tradueix en diferents mecanismes fisiopatològics i, per tant, diferents vies de tractament i actuació davant la malaltia.

La resposta immune inflamatòria perifèrica és diferent segons la presència de variants en gens associats a la malaltia i per als investigadors els resultats ressalten la necessitat de subclassificar als pacients en les recerques en funció de les seves característiques genètiques, informa el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) en un comunicat.

L'origen de la malaltia de Parkinson està en la neurodegeneració, és a dir, en la deterioració del sistema nerviós de manera crònica i progressiva però té diverses variants que fan d'aquesta malaltia, en realitat, moltes.

Els símptomes motors clàssics es deuen a la degeneració de les neurones dopaminèrgiques en la substància negra del mesencèfal.

No obstant això, la combinació dels mecanismes culpables de la mort neuronal probablement és variable i diferent en cada pacient amb la malaltia pel que considerar a la malaltia de Parkinson com una única entitat potser és una limitació per a avançar en el coneixement de la malaltia.

La probable existència de diverses malalties en funció dels mecanismes que comporten la mort neuronal, tal com indica Laura Muñoz, especialista de la Unitat de Trastorns del Moviment del IBiS, pot portar a necessitats i abordatges completament diferents a l'hora d'enfrontar-se a la malaltia.

«La de Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més prevalent en l'actualitat, després de l'alzheimer, i pertany als anomenats Trastorns del Moviment. Aquesta malaltia té un gran impacte personal i socioeconòmic a nivell mundial, la qual cosa fa necessari perseverar en l'estudi de les seves causes amb la finalitat d'identificar tractaments modificadors de malaltia», explica Laura Muñoz.

Actualment, les causes no són del tot conegudes, però l'evidència apunta al fet que la inflamació, tant a nivell central com en sang perifèrica, és una peça clau en l'inici i progressió de la neurodegeneració.

L'Institut de Biomedicina treballa per a potenciar la recerca biomèdica des d'un punt de vista multidisciplinari, basat en la recerca fonamental al nivell molecular o cel·lular, amb l'objectiu de la transferència immediata dels coneixements a la realitat clínica, potenciant al mateix temps la recerca de qualitat clínica i epidemiològica.

La Unitat de Trastorns del Moviment, del Servei de Neurologia i Neurofisiologia, treballa actualment en projectes que estudien els mecanismes subjacents a la resposta inflamatòria perifèrica, així com la seva relació amb les característiques clíniques, genètiques i de neuroimatge en la malaltia de Parkinson.
Temes relacionats
Comenta el contingut : Un estudi revela relació entre la resposta inflamatòria perifèrica i el parkinson
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes