Diari Més

Desenvolupen un nou mètode per detectar virus d'ARN com el covid en menys d'una hora

La tècnica és més ràpida que la prova PCR

Una infermera extraient una mostra per fer una prova PCR a una turista.

Salut deixa de fer proves PCR o TA a contactes estrets no vacunats sense símptomesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup d'experts de diferents centres ha desenvolupat un nou mètode per detectar virus d'ARN, és a dir, virus com ara el SARS-CoV-2, el virus de la grip A (H1N1) o el virus sincicial respiratori (VSR), un patogen que afecta nounats i que exigeix un atent diagnòstic diferencial. La metodologia, que es basa en l'ús de sondes formadores d'estructures tríplex, és efectiva i resulta més ràpida que una prova tipus PCR, ja que pot aportar resultats en menys d'una hora tot i tenir una sensibilitat i especificitat equivalent. Així ho recull un treball interdisciplinar que s'ha publicat a la revista Journal of Molecular Sciences.

Hi han participat experts i investigadors de la Universitat de Barcelona, l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC), l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i l'Institut de Nanociència i Materials de l'Aragó (INMA).

El treball de recerca es va dur a terme en el marc del projecte POC4CoV i va ser finançat a través de Salud Global, una plataforma del CSIC. Posteriorment, la recerca ha continuat com a part d'un projecte finançat per La Marató de TV3 de 2020 per lluitar contra la COVID-19, en què també participen experts de la Facultat de Química de la UB.

Pinces de polipurines per capturar l'ARN viral

Segons informa la UB, el nou mètode es basa en la capacitat de les pinces de polipurines (PPRH) -dissenyades pel Grup de Teràpia en Càncer de la UB- per capturar l'ARN viral i formar un tríplex d'alta afinitat. Quan aquesta estructura híbrida es connecta amb una sonda molecular i es posa en contacte amb la mostra del pacient afectat, s'obté un senyal de detecció de l'agent viral. Entre els avantatges que presenta en la detecció d'ARN víric, destaca que té una sensibilitat i especificitat equivalent a la de la prova PCR i pot aportar resultats en menys d'una hora. L'alta afinitat dels PPRH per l'ARN viral és una propietat que es pot aplicar per inhibir el procés de replicació del virus.

tracking