Diari Més

Un neuròleg resol tots els dubtes sobre el lecanemab, nou fàrmac contra l'alzheimer

El medicament va ser aprovat pel seu ús recentment

Imatge d'una ressonància d'un pacient amb Alzheimer

alzheimerEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alzheimer, la incidència del qual creix any rere any, és un dels grans mals del nostre temps. Afortunadament, recentment es va poder aprovar el primer fàrmac que aconsegueix amb èxit alentir el seu curs: ellecanemab, desenvolupat per les companyiesEisaiiBiogen.

Com explica la revista especialitzada en divulgació científicaScientificAmerican, ellecanemabno és una cura per a la malaltia. Pot tenir efectes secundaris seriosos per a algunes persones. Els seus beneficis són més modestos del que podria pensar-se si s'ha de jutjar per la cobertura mediàtica que ha rebut, i el seu preu és molt elevat (i no en tots els països està cobert pels serveis públics. Amb tot, no deixa de representar una fita en una tascasisífeacom semblava la carrera per aconseguir fàrmacs per a l'alzheimer, que s'havia topat amb estrepitosos fracassos una vegada i una altra al llarg dels anys.

En el citat mitjà, el neuròleg especialitzat en alzheimer SamuelGandy, detalla que el que aconsegueix ellecanemabés que «els pacients tractats amb el fàrmac es deterioren a una velocitat menor que aquells que reben un placebo. Aquest alentiment va ser estadísticament significativa en cinc metespreespecificadas, 'objectius' a mesurar en un assaig clínic, el tipus d'experiment en el qual es testen els fàrmacs, diferents».

De fet, l'expert remarca que «els pacients i les seves famílies no haurien d'esperar veure millores. No és probable que ni el pacient ni els seus familiars observin cap efecte del fàrmac».

Respecte als efectes secundaris del fàrmac,Gandyexposa que «es va produir una mica d'inflamació cerebral en prop del 15% dels pacients en un dels estudis clínics. I els pacients que tenen un risc genètic de l'alzheimer anomenat APOE4 tendien a mostrar menys resposta al tractament al mateix temps que tenien major predisposició als efectes secundaris».

«La inflamació cerebral», addueix, «pot a vegades, encara que no sempre, ser detectada en els escàners cerebrals abans que es produeixi cap símptoma. En alguns pacients, aquesta inflamació pot comportar també una petita quantitat de sagnat que normalment no causa cap problema. Existeix una certa preocupació per tres pacients que rebien el fàrmac, van patir hemorràgies severes i van morir. Això sí, almenys dos d'aquests pacients prenien anticoagulants, que poden causar hemorràgies cerebrals fins i tot sense la presència dellecanemab».

Sobre la base d'això, apunta, estima que «prop d'un 20% de la població de pacients amb deterioració cognitiva lleu complirà amb els requisits per a aquest medicament. Els pacients amb un historial deictuso de coagulants seran advertits que les seves probabilitats de patir efectes secundaris són majors que les d'aquells que no han patit ictusi no prenen medicació anticoagulant».

Ellecanemabté un mecanisme d'acció bastant únic: «l'inusual d'aquest fàrmac és que no sols es dirigeix a les plaques amiloides que són una característica de l'alzheimer, sinó també als agregats d'amiloide, anomenatsoligòmers, que suren dins i entre les cèl·lules cerebrals, al costat de lesprotofibrilasque comparteixen propietats tant amb elsoligòmerscom amb les plaques. Pel fet que elsoligòmerssón invisibles en els escàners cerebrals de l'amiloide, avui dia no tenim manera de saber quan ens hem desfet d'ells. Això és important, perquè elsoligòmerssón fins i tot més tòxics per a les neurones que les plaques».

«Aquest és el primer fàrmac dirigit a l'amiloide», argumenta aquest expert, «que ha mostrat un benefici estadísticament significatiu per als pacients. Això ens ofereix evidències robustes que l'amiloide és part de la història, però també deixa clar que no és la història al complet. Hi ha altres factors que contribueixen al declivi cognitiu en els pacients amb alzheimer relacionats amb la inflamació i amb els agregats d'una altra proteïna, anomenadatau, que s'acumulen a l'interior de la cèl·lula. I els experts creuen que un còctel de fàrmacs serà necessari per a aconseguir un efecte més robust; i amb 'més robust' em refereixo a 'frenar completament el declivi'. Això és important fer-ho notar, perquè en l'actualitat tenim mètodes per a detectar la patologia abans que aparegui cap símptoma; si aconseguim detenir la progressió de la patologia, podríem evitar fins i tot que sofreixin la malaltia».

tracking