Diari Més

Quimioteràpia abans de la cirurgia, un nou tractament per reduir el risc de recaure de càncer de còlon

Normalment, s'aplica després de passar pel quiròfan

Professionals sanitaris fent una colonoscòpia preventiva.

Quimioteràpia abans de la cirurgia, un nou tractament per reduir el risc de recaure de càncer de còlonCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l'hora de tractar el càncer de còlon, en l'actualitat és comú optar per un enfocament quirúrgic seguit de quimioteràpia (el que es coneix com a quimioteràpia adjuvant). No obstant això, en medicina l'ordre dels factors sí que altera el producte, i un nou assaig clínic de fase III ara proposa que aquesta seqüència podria no ser la més òptima en tots els casos.

Segons detallen els autors del treball en el mitjà especialitzatJournalofClinicalOncology, sis setmanes de quimioteràpia neoadjuvant (això és, prèvia a la cirurgia) comparat a la teràpia adjuvant tradicional poden reduir la recurrència del càncer de còlon fins a un 28% en pacients amb la malaltia avançada, en comparació amb la quimioteràpia adjuvant per si sola.

Un altre aspecte important, destaquen els investigadors, és el fet que els pacients que havien rebut quimioteràpia abans de passar pel quiròfantambé van sofrir menys complicacionsderivades de la cirurgia que els que es van emprar com a controls (els que només rebien la quimioteràpia posterior a la intervenció).

No obstant això, cal destacar que l'estratègia no està exempta d'uns certs riscos. Per exemple, els efectes adversos de la quimioteràpia poden arribar fins i tot a provocar que el pacient no pugui sotmetre's posteriorment a la cirurgia, que és la part central del tractament en el seu conjunt. De la mateixa forma, l'ús de la quimioteràpia neoadjuvant pot portar a la progressió dels tumors cap a estadis en els quals es torninresistents al tractament.

D'altra banda, l'estudi tambéva comparar els dos enfocamentsper separat (adjuvantcontra neoadjuvant), mostrant lleugeres millores quan la teràpia s'administrava abans de la cirurgia, encara que no tan significatives com quan es combinaven tots dos enfocaments.

Una qüestió a determinar ara amb precisió és què característiques dels pacients poden predir de quina opció es beneficiarà més en el seu cas específic; no obstant això, a priori sembla ser que es tractaria depersones amb malaltia avançadai que mostren marcadors indicatius d'una posterior intolerància a la quimioteràpia post-operativa.

tracking