Diari Més

Energia

La llum tornarà a caure aquest dissabte un 11% fins als 40 euros/MWh

Després d'aquest descens, el tercer consecutiu, aquest serà l'import el preu més baix dels darrers sis dies

Imatge d'arxiu de dos llums encesos.

Finalitza l'alerta per pluges intenses i es resol l'avaria que deixava sense llum uns 6.600 abonats a l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de l'electricitat baixarà aquest dissabte, prop d'un 11% fins als 40 euros el megawatt hora (MWh), el preu més baix dels darrers sis dies, d'acord amb els resultats de la subhasta celebrada al mercat majorista.

El preu mitjà final és el resultat de sumar, als 41,4 euros/MWh registrats al mercat majorista, l'ajust provisional que han d'abonar els beneficiaris del límit al gas per compensar les centrals que usen aquesta matèria per generar electricitat, que de vegades pot ser negatiu, com demà, que serà de -1,3 euros.

En cas de no comptar amb l'anomenat «mecanisme ibèric», que limita el preu del gas natural destinat a la generació elèctrica, el preu majorista per a dissabte seria de 54 euros/MWh, és a dir, 14 euros superior, d'acord amb les dades de l'operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE) i del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas).

En aquest càlcul ja s'aplica el nou límit al gas de 45 euros, que estarà en vigor tot el gener.

Per franges horàries, i exclòs l'ajust, l'electricitat arribarà al preu més alt entre les 20.00 i les 22.00, amb 75 euros/MWh, i el més baix, entre les 15.00 i les 16.00, quan el preu serà de 15 euros/MWh.

Després d'aquest descens, el tercer consecutiu, el preu de l'electricitat per demà serà prop d'un 82% inferior respecte al de fa un any, quan se situava en 225 euros/MWh, i estarà en nivells molt inferiors als registrats a la majoria dels països de l'entorn, fins i tot sense l'aplicació del topall al gas.

Així, a Itàlia el preu mitjà serà de 164 euros/MWh; a França, de 146,7 euros/MWh; a Alemanya, de 144,7 euros/MWh, i al Regne Unit, de 141 lliures/MWh (uns 161 euros al canvi actual).

tracking