Diari Més

Societat

El Cannabis HUB de la UPC demana al Congrés la regulació completa de l'ús industrial de la marihuana

Els investigadors lideren una preposició no de llei per reclamar seguretat jurídica als agricultors i comercialitzadors

La Policia Foral va informar dels fets als pares del menor i als serveis socials de la localitat.

Ingressen a un menor de 10 anys després d'haver consumit cànnabisPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els impulsors del projecte Cannabis HUB de la Universitat Politènica de Catalunya (UPC) a Castelldefels han presentat una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per exigir la regulació completa de l'ús industrial de la marihuana. Unides Podem, ERC, Sobiranistes i EH Bildu han donat suport al registre del text per a què sigui debatut a la Comissió d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Els investigadors reclamen seguretat jurídica per a la producció, comercialització i consum de productes derivats del cànem per a usos no psicoactius. En aquest sentit, demanen que el Congrés insti l'Agència del Medicament espanyola a fer una declaració de conformitat amb la resolució de la justícia europea que el 2020 acceptava la venda de cannabidol.

El text critica la interpretació restrictiva que les administracions fan del marc legal sobre l'ús industrial del cànnabis. Recorden que altres països europeus com França han flexibilitzat la producció i comercialització d'aquestes substàncies, i insisteixen a recordar que fa més de dos anys el TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) va fallar a favor de la distribució de cannabidol. També recalquen que la OMS ha avalat el cànnabis medicinal.

Al text registrat al congrés, els investigadors demanen una regulació per a l'estat espanyol però precisen que caldria respectar les competències autonòmiques en àmbits com la seguretat ciutadana, la sanitat i l'agricultura. Per això consideren que els governs autonòmics, com la Generalitat, haurien de ser els que tramitin les declaracions de cultiu de cànem amb finalitats industrials i hortícoles, i també els que inspeccionin aquests conreus.

Al mateix temps, reclamen que es limiti el percentatge de THC al cànnabis en un màxim d'1%, de manera que es garanteixi l'absència d'efectes estupefaents i també més rendiment dels cultius. També demanen que l'estat es comprometi a estar a l'aguait els avenços europeus a l'hora d'implementar un marc legal sobre els aliments derivats del cànem, incloent els que continguin cannabidol.

«La regulació del cànem industrial i del cànnabis no psicoactiu podria ajudar a convertir l'estat espanyol en el productor més gran d'Europa d'aquests productes», ha defensat el portaveu del projecte, Rubén Valenzuela, tot assenyalant les oportunitats, assegura, que es podrien obrir en desenvolupament industrial, generació de llocs de treball i repoblament de zones rurals.

tracking