Diari Més

L'última predicció de Fernando Simón: la mascareta deixarà de ser obligatòria en el transport públic «aquesta setmana o la següent»

També reconeix que la situació a la Xina «està complicant» la decisió»

Els científics apunten a la manca de coordinació entre el ministeri i les comunitats autònomes.

Fernando SimónEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mascareta en el transport públic té els dies comptats a Espanya. Des que fa uns tres anys el coronavirus responsable de la COVID-19 va començar a circular entre la població mundial i es va imposar l'ús d'aquesta protecció en tots els espais, la seva utilització fa mesos que ha anat decaient. Autobusos, taxis, trens, tramvies... són uns dels pocs llocs en els quals el seu ús és encara obligatori, però pot ser qüestió de dies.

Així ho ha assegurat el director del Centre de Coordinació i Alertes Sanitàries del Ministeri de Sanitat (CCAES), Fernando Simón, aquest dimecres a Saragossa. L'epidemiòleg, tal com recull Heraldo de Aragón, ha afirmat que la mascareta deixarà de ser obligatòria en «un termini molt curt de temps».

«No se si serà la setmana que ve o la següent», ha assenyalat Simón en la taula rodona Verdad y Mentira, codi binari de la democràcia en la seu del Laboratori d'Aragó Govern Obert (LAAAB), que s'emmarca dins del cicle 'Nou contracte social: la democràcia que ens uneix'. Aquest sentit, ha incidit en què no es tracta d'una decisió «únicament» seva, sinó que depèn dels tècnics, les comunitats autònomes i el propi Ministeri de Sanitat.

Fins ara, la recomanació de la ponència d'alertes era mantenir-les per prudència fins que acabés la temporada d'infeccions agudes, aproximadament al març, i a l'espera de l'impacte que pogués tenir l'esclat de contagis a la Xina després de l'abandó de l'estratègia covid zero.

«Les propostes estan ja sobre la taula, així que serà en breu», ha recalcat el director del CCAES, que ha admès que la situació epidemiològica de la Xina ha «complicat» una mica la decisió. Així mateix, ha insistit que «la població ha de ser ara molt més responsable».

I ha afegit: «Ara depèn del fet que cadascun de nosaltres, quan tinguem símptomes, la utilitzem de manera responsable. També si som persones vulnerables. I entendre que la nostra salut també afecta als altres».

En l'acte, en el qual han participat l'escriptor Daniel Gastón, l'economista Toni Roldán i la promotora cultural Simona Levi, Simón ha remarcat que les xarxes socials «han ajudat molt per a contenir la pandèmia», però també han existit intents de «utilitzar malament la informació». «Hem de reflexionar sobretot això», ha subratllat.

tracking