Diari Més

Dormir poc durant l'adolescència pot augmentar el risc de patir esclerosi múltiple

El treball per torns també s'ha relacionat amb un major risc de patir la malaltia

Dormir poc durant l'adolescència pot augmentar el risc de patir esclerosi múltiple

Dormir poc durant l'adolescència pot augmentar el risc de patir esclerosi múltiplePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El somni insuficient i pertorbat durant l'adolescència pot augmentar el risc posterior d'esclerosi múltiple (EM), suggereix un estudi de casos i controls publicat en línia en el 'Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry'. Al mateix temps, els investigadors suggereixen que dormir suficients hores de somni reparador durant la joventut pot ajudar a prevenir la malaltia.

En la EM influeixen factors genètics i ambientals, com el tabaquisme, el pes en l'adolescència (IMC), la infecció pel virus de Epstein-Barr, l'exposició al sol i la vitamina D, assenyalen els investigadors.

El treball per torns també s'ha relacionat amb un major risc de patir la malaltia, sobretot a una edat primerenca, però encara no s'ha avaluat del tot si els patrons de somni (durada, alteració del rellotge corporal i qualitat del somni) poden afectar aquest risc, afegeixen.

Per a aprofundir en aquesta qüestió, els investigadors es van basar en un estudi poblacional de casos i controls, la Recerca Epidemiològica de l'Esclerosi Múltiple (EIMS), que incloïa a residents suecs d'entre 16 i 70 anys.

Les persones amb EM van ser reclutades en hospitals i clíniques privades de neurologia i aparellades per edat, sexe i zona de residència amb dues persones sanes seleccionades a l'atzar del registre nacional de població entre 2005 i 2013 i 2015 i 2018.

Els investigadors es van centrar especialment en els patrons de somni durant les edats de 15 a 19 anys, i l'anàlisi final va incloure a 2.075 persones amb EM i 3.164 sense l'afecció en aquest grup d'edat quan es van reclutar per a l'estudi. Es va preguntar als participants sobre els seus patrons de somni a diferents edats: durada del somni en dies laborals o escolars, i en caps de setmana o dies lliures. El somni curt es va definir com menys de 7 hores/nit; el somni adequat com 7-9 hores; i el somni llarg com 10 o més hores.

Els canvis en la durada del somni entre els dies laborables/escolars i els caps de setmana/dies lliures es van calcular durant l'adolescència (15-19 anys) i es van classificar en menys d'1 hora/nit, 1-3 hores i més de 3 hores.

També es va demanar als participants en l'estudi que avaluessin la qualitat del somni durant els diferents períodes d'edat utilitzant una escala de 5 punts, en la qual 5 equival a molt bo.

L'edat mitjana a la qual es va diagnosticar la EM va ser de 34 anys. La durada i la qualitat del somni durant l'adolescència es van associar amb el risc de diagnòstic de EM, que augmentava al mateix temps que el nombre d'hores de somni i la seva qualitat.

En comparació amb dormir entre 7 i 9 hores per nit durant l'adolescència, dormir poc es va associar amb un risc un 40% major de desenvolupar posteriorment EM, després de tenir en compte una sèrie de factors potencialment influents, com l'IMC als 20 anys i el tabaquisme. En canvi, dormir molt, fins i tot els caps de setmana o en dies lliures, no es va associar a un major risc de EM.

De la mateixa manera, la mala qualitat del somni avaluada subjectivament durant aquest període es va associar amb un augment del 50% del risc de desenvolupar la malaltia. Els canvis en el ritme de somni entre els dies de treball/escolars i els caps de setmana/dies lliures no van semblar influir. Els resultats van ser similars quan es va excloure als qui treballaven per torns.

Els investigadors adverteixen que les seves troballes han d'interpretar-se amb cautela a causa de la possible causalitat inversa, segons la qual dormir malament podria ser conseqüència d'un mal neurològic i no a l'inrevés.

No obstant això, assenyalen que se sap que un somni escàs i de mala qualitat afecta a les vies immunitàries i a la senyalització inflamatòria, mentre que el rellotge corporal també intervé en la regulació de la resposta immunitària.

I el somni insuficient o alterat és freqüent entre els adolescents, un fenomen que s'explica en part pels canvis fisiològics, psicològics i socials que es produeixen durant aquest període d'edat, expliquen.

«També s'han demostrat associacions entre l'ús de les xarxes socials i els patrons de somni. La disponibilitat de la tecnologia i l'accés a internet en qualsevol moment contribueixen a la insuficiència de somni entre els adolescents i representen un important problema de salut pública», afegeixen.

«Són importants les intervencions educatives dirigides als adolescents i als seus pares sobre les conseqüències negatives per a la salut d'un somni insuficient», recomanen.

I conclouen assenyalant que «el somni insuficient i la baixa qualitat durant l'adolescència semblen augmentar el risc de desenvolupar posteriorment EM. Per tant, un somni reparador suficient, necessari per a un funcionament immunitari adequat, pot ser un altre factor preventiu contra la EM».

tracking